Emil Prager a fost un inginer tenace cu o viziune inovatoare în domeniul construcțiilor. S-a făcut remarcat pentru priceperea sa și pentru bunul gust de care a dat dovadă în executarea clădirilor care au transformat Bucureștiul în „Micul Paris”. Și-a dovedit măiestria și în Gorj unde a construit Castelul de Apă din Târgu Jiu, linia de cale ferată Bumbești-Livezeni, cu poduri, tunele și terase, uzinele hidroelectrice de la Bumbeşti-Jiu şi Novaci şi a realizat primele lucrări de inginerie din Defileul Jiului.
Priceputul inginer s-a născut 19 august 1888, în București, iar viața sa avea să fie una lungă și împlinită. A urmat Școala Națională de Poduri și Șosele din București, iar apoi tot ce urma să construiască va fi trainic și îi va aduce recunoaștere națională și internațională inginerului român. Și-a început activitatea de inginer constructor în portul Constanța și porturile dunărene, unde a fost șef de serviciu. Emil Prager și-a început ascensiunea în carieră sub conducerea reputatului Anghel Saligny. A construit sau a condus construirea a numeroase blocuri de locuințe, muzee, clădiri administrative, construcții industriale, biserici, drumuri și căi ferate.
A introdus în România folosirea betonului armat în construcții
Emile Prager a fost cel mai important inginer român, munca sa a fost apreciată la scară largă în țară și în afară, numele său fiind asociat cu firma germană Hochtief. Acesta a scris și publicat numeroase articole în domeniul construcțiilor dorind să formeze noi ucenici și muncitori calificați, să-și transmită cunoștințele și tehnicile moderne generațiilor viitoare.
La onorabila vârstă de 95 de ani, Emil Prager făcea o declarație frumoasă într-un interviu, carcaterizându-se: „Cel mai de seamă indicator al meritelor nu poate veni decât de la reușita durabilă a realizărilor, pentru care se cere dăruire personală, ordine și disciplină în activitatea de fiecare clipă, continuitate morală în atitudini și, mai ales, înțelepciune și respect pentru colaborare în muncă.”, potrivit www.revistaconstrucțiilor.eu.
După ce duce o viață de succes, moare în anul 1985, dar lasă în urmă minunății trainice, dovadă a muncii bine întreprinse de acest mare nume românesc. Emil Prager a fost căsătorit cu doamna scenei românești, actrița Elvira Godeanu.
2 Comments