Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Povestea din spatele acestei fotografii vechi este una impresionantă. Imaginea este culeasă din teza de doctorat a lui Paolo Tomasela în care tema era „Emigrația italiană spre teritoriile românești”. Datorită economiei din ce în ce mai proaste a Italiei secolului al XIX-lea, sărăcia i-a împins pe mulți italieni să migreze către teritorii în care traiul lor putea fi, cel puțin, decent. Foarte mulți meseriași au ales să se stabilească și în Gorj, unde corectitudinea lor, priceperea și calitatea lucrului bine făcut îi califica rapid ca muncitori.

Italienii au avut un impact major asupra Gorjului, dovedindu-și măiestria, au avut o deosebită contribuție la realizarea unor proiecte de amploare în județ. Gorjeanul Ion Țîrlea povestește mai multe despre contribuțiile acestora în descrierea fotografiei, pe pagina sa de socializare:

„(…) Astfel, în 1882 un număr de 600 de italieni, în mare parte meseriași, meșteri pietrari, au fost angajați pentru construcția șoselei ce tranzitează Defileul Jiului, un drum de o reală importanţă ce făcea legătura cu Imperiul Austro-Ungar. În 1886, s-a demarat proiectul realizării tronsonului de cale ferată Bumbești-Livezeni, unde mare parte a construcției tunelurilor li se datorează meșterilor pietrari italieni, muncă realizată cu întreruperi din cauza Primului Război Mondial, dar continuată în perioada interbelică, ajungând ca, în final, meritele acestui mare proiect să fie asumate pe nedrept de comuniști. O altă mare realizare ce a fost sprijinită de gorjeanul Gheorghe Tătărescu, în timpul mandatului său de prim-ministru, a beneficiat de aportul lucrătorilor italieni. Este vorba de «Sanatoriu pentru tuberculoşi» de la Dobrita, inaugurat de regele Carol al II-lea în 1937. Arhitect al acestui mare proiect a fost tot un italian, Angelo Viecelli. În arhitectura orașului Târgu-Jiu, meșterii constructori italieni, au avut un impact major, în special în perioada interbelică, atunci când au fost realizate o mare parte din edificiile cu care și astăzi ne mândrim. (…)”

Un alt italian de renume este anteprenorul lucrărilor complexului sculptural de la Târgu Jiu. Din colaborarea sa cu arhitectul Julius Doppelreiter au luat naștere mai multe clădiri cu o mare importanță pentru orașul Târgu Jiu. Dintre ele amintim: Biserica Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”, Biblioteca „Christian Tell”, Penitenciarul, Colegiul Național „Spiru Haret”, dar și multe altele. Formând mici comunități, italienii s-au adaptat traiului gorjenesc, au muncit cot la cot cu românii și ne-au răsplătit ospitalitatea cu priceperea lor și împrumutându-ne din cunoștințele lor valoroase în arta construcțiilor.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.