Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Teatrul Elvira GodeanuElvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904 în Bucureşti, dar şi-a petrecut copilăria si adolescenţa în Târgu-Jiu, unde şi-a efectuat şi studiile. În 1921 s-a stabilit în Bucureşti, iar din 1922 s-a înscris la Conservator, secţia artă dramatică în grupa lui Constantin Nottara. Şi-a făcut debutul pe scenă în 1926 alături de Tanzi Cutava şi Mişu Fotino. Angajată a Teatrului “Lucia Sturdza Bulandra” şi apoi a Teatrului Naţional din Bucureşti, ea a fost multă vreme o mare Doamnă a scenei româneşti.

În cariera sa de actriţă, Elvira Godeanu s-a afirmat ca o mare vedetă a scenei româneşti unde ani de-a rândul a interpretat cu predilecţie roluri din repertoriul românesc. A fost căsătorită cu marele antreprenor Emil Prager căruia i se datorează construirea Castelului de Apă din Târgu-Jiu, uzinele hidroelectrice de la Bumbeşti-Jiu şi Novaci şi primele lucrări de inginerie din Defileul Jiului.

Elvira Godeanu a fost una dintre cele mai mari actriţe de teatru şi film ale României.

Elvira Godeanu a fost una dintre cele mai mari actriţe de teatru şi film ale României. Generaţiile tinere n-au mai avut ocazia să o descopere, să o cunoască pe această minunată Doamnă a teatrului românesc. Cei de vârsta a treia poate au văzut-o în “Moartea unui artist” de Horia Lovinescu, în “Vizita bătrânei doamne” de Fr. Durrenmatt sau în “Apus de soare” unde interpreta rolul Doamnei Maria alături de regretatul actor George Calboreanu. A fost “Zoe” din “O scrisoare pierdută”. A dat “viaţă” nenumăratelor personaje din piesele scrise de Lucian Blaga, G.M.Zamfirescu, Mihail Sorbul, B.P.Haşdeu, etc.

S-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani, în ziua de 3 septembrie 1991

Primul mare rol în cariera ei a fost Ducesa Tatiana Petrovna din “Tovarăşi”, comedie de J. Deval, minunata “Aime”, Marianne din “Avarul” şi Lotte din “Suferinţele tânărului Werther”, Cressida din “Troilus şi Cressida”, “Dama cu camelii” etc. Elvira Godeanu a jucat în filme de referinţă ale epocii sale precum “Maiorul Mura” şi “Ciuleandra”.

Ea a fost si a rămas , înfruntând uimitor timpul, mitul Frumuseţii înseşi. A acelei frumuseţi care conferă rang si blazon. A acelei frumuseţi “născute, nu făcute” in care omul simplu si omul cel mai rafinat identificau spontan perfecţiunea Naturii, presimţeau reflexele Binelui si Adevărului. Ale acelui Frumos încărcat de caratele distincţiei si nobleţei spirituale. Aceasta e “aura” care a însoţit-o pe Elvira Godeanu de la prima sa apariţie scenica până azi când, la 86 de ani confraţii de breasla i-au omagiat – sub egida UNITER – activitatea.

S-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani, în ziua de 3 septembrie 1991 şi a fost înmormântată în Bucureşti. În memoria sa, în vara anului 1993 s-a înfiinţat la Târgu Jiu Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, iar din ianuarie 1997 Fundaţia “Elvira Godeanu”.

Sursa: http://elviragodeanu.wordpress.com

Program:

Luni: 09.00 – 19.00
Marţi: 09.00 – 19.00
Miercuri: 09.00 – 19.00
Joi: 09.00 – 19.00
Vineri: 09.00 – 19.00
Sâmbătă: 09.00 – 19.00
Duminică: 09.00 – 19.00

Casa de bilete funcţionează cu pauză între 13.00 şi 17.00. Preţuri: Adulţi: 15 lei. Elevi, pensionari: 10 lei. Sursa: www.port.ro

Distribuie: