Ziua Mondială a Apei și Ziua Mondială a Sănătății Orale au fost marcate la Colegiului Național ”George Coșbucʺ Motru, acțiunea desfășurându-se în cadrul proiectului „Chimia-viața noastră, viitorul nostru”. Inițiatorii acestui proiect sunt profesor Simona Irizoiu de la Colegiul Național „George Coșbuc” și profesor Cosmina Vînturiș, de la Clubul Copiilor Motru. Aceasta a fost prima dintre activitățile acestui proiect, urmând Organizarea unui târg de educaţie pentru sănătate „Stil de viață sănătos” cu ocazia „Zilei Mondiale a Sănătăţii”.
„Chimia-viața noastră, viitorul nostru” este un proiect care vizează și componentele stilului de viață sănătos, inițiat de profesorii Simona Irizoiu de la Colegiul Național „George Coșbuc” din municipiul Motru și Cosmina Vînturiș de la Clubul Copiilor Motru. Elaborarea şi implementarea proiectului care vizează componentele stilului de viaţă sănătos a fost considerată o necesitate, deoarece societatea parcurge schimbări rapide, din punct de vedere economic, social şi valoric. Proiectul se desfășoară în colaborare cu DSP Gorj, ISJ, DGASPC și alte instituții. Miercuri, de Ziua Mondială a Apei, la CNGC Motru a fost organizată o acțiune educativă, fiind celebrată, de asemenea, Ziua Mondială a Sănătății Orale. La această acțiune au participat elevii de la C.N.G.C. și copii de la C.C.Motru, asistentul medical Predescu Mariana de la Direcția de Sănătate Publică Gorj, dir. CNGC Motru, Rodica Păuna, directorul Direcției de Cultură Motru, Popescu Daniel, prof. informatician C.N.G.C., Claudia Pașcaniuc, prof. C.C.Motru, Maria Bejenaru.
Elevii au învățat despre importanța apei în viața omului, plantelor și animalelor, conștientizând că fără apă, viața n-ar mai fi posibilă pe planetă. De asemenea, elevii au vizionat filmulețe educativ-informative, înțelegând de ce este importantă păstrarea curățeniei în natură. „Scopul proiectului este creștere implicării elevilor în educația pentru un stil de viață sănătos. Vrem să venim în sprijinul prevenirii comportamentului de risc în rândul tinerilor, atât în școală, cât și în afara ei, precum și a-i ajuta să învețe diverse modalități prin care vor adopta un stil de viață echilibrat –sănătos”, a spus Cosmina Vînturiș, unul dintre profesorii inițiatori.
De ce această temă?
Inițiatoarele proiectului susțin că omul modern suferă de boli pe care, în bună parte, şi le cauzează prin alegerile pe care le face; stilul de viaţă este suma alegerilor mici de zi cu zi legate de ceea ce mâncăm, de a face sau nu mişcare, de a renunţa la fumat sau la un pahar de băutură în plus. „Prin intermediul acestui proiect putem interveni în îmbunătăţirea sănătaţii şi dezvoltării adolescenţilor de liceu, îndeosebi prin corectarea obiceiurilor şi comportamentelor legate de sănătate. Grupul țintă al proiectului sunt elevii clasei a IX a D- Colegiul National „G Coșbuc” Motru și elevii înscrişi la cercul de Jocuri Logice – Clubul Copiilor Motru. Indirect: elevi din mediul urban/rural, cadre didactice, părinți, membrii ai comunității locale, județene, oficialități”, a declarat Simona Irizoiu.
Simona Irizoiu și Cosmina Vînturiș spun că își doresc să reușească să formeze deprinderile de alimentaţie sănătoasă şi dezvoltare armonioasă în rândul tinerilor, concomitent cu implicarea activă a părinţilor pentru consolidarea comportamentelor sănătoase. De asemenea, pe lista obiectivelor mai găsim: „reducerea consumului de alimente nesănătoase în rândul populaţiei şcolare; promovarea unor comportamente alimentare sănătoase adecvate sănătaţii fizice şi psihice a elevilor prin formarea şi dezvoltarea unor comportamente corecte care să promoveze sănătatea; formarea unei atitudini pozitive şi crearea unei poziţii active faţă de sănătatea individuală şi faţă de problemele sănătăţii publice etc”.