Din ce în ce mai multe voci ale marilor afaceriști, reprezentanți ai unor companii importante sau ai unor șefi de instituții publice, susțin necesitatea învățării unei meserii și dezvoltarea învățământului profesional în România. Șeful ISJ Gorj, Ion Ișfan, a declarat că marii angajatori din Gorj au nevoie de meseriași: „Complexul Energetic Oltenia are nevoie de sudori, lăcătuși și electricieni. La fel și Artego. Am discutat cu reprezentanții acestor mari angajatori. Vom face două clase special pentru fabrica de cauciuc și patru pentru CEO”.
De la an la an pare să crească numărul elevilor care aleg școala profesională sau liceele unde obțin calificări ce le pot aduce/obține un loc de muncă mult mai ușor. Aceștia sunt elevii care îşi dau seama de potenţialul pe care îl are învăţarea unei meserii în ceea ce priveşte asigurarea unui loc de muncă şi a unui salariu decent. Reprezentanți ai marilor companii care încă mai fac angajări în Gorj și în alte județe din țară spun că este nevoie de introducerea unor calificări noi, adaptate la cerințele actuale ale pieței muncii, de creșterea vizibilității și prestigiului statutului de meseriaș în România, a școlilor profesionale și liceelor tehnologice, integrarea noilor tehnologii în procesul de învățare și modernizarea metodelor de predare.
De asemenea, trebuie pus accent pe orientarea profesională și pe evaluarea vocațională a elevilor și regândirea admiterii în școli, cu accent pe competențe specifice meseriei.
„Complexul Energetic Oltenia are nevoie de sudori, lăcătuși și electricieni. La fel și Artego. Am discutat cu reprezentanții acestor mari angajatori. Vom face două clase special pentru fabrica de cauciuc și patru pentru CEO, la Motru, Turceni, Rovinari, Bîlteni. Ne-au promis că îi vor angaja. La Liceul Energetic, CEZ va face ateliere de practică importante, dotate la standarde, apoi va angaja din elevii de aici. Domnul David de la Artego are și dânsul nevoie de specialiști. Probleme cu lipsa meseriașilor sunt în toată România. Avem nevoie de buni meseriași. De exemplu, cei de la Carrefour mi-au cerut brutari, patiseri, măcelari, pe care îi găsesc greu și îi costă mult să formeze oameni. Elevii trebuie să știe că primesc burse consistente dacă aleg învățământul profesional, învață o meserie, își pot găsi mai ușor loc de muncă”, a declarat Ion Ișfan, inspectorul școlar general al ISJ Gorj.
Elevii din Gorj, care se hotărăsc să urmeze o școală profesională pentru a învăța o meserie, pot alege diverse specializări la numeroase unități școlare de pe raza județului. De exemplu, la Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari există calificarea strungar, electronist aparate și echipamente; la Liceul Teoretic Novaci – calificarea lucrător hotelier; la Colegiul „Mihai Viteazul” Bumbești Jiu – calificarea tinichigiu vopsitor auto; la Liceul Tehnologic Stoina – calificarea mecanic utilaje și instalații industriale; la Colegiul Tehnic Motru – calificarea sudor; la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Târgu-Jiu – calificarea lucrător hotelier, bucătar etc. În Gorj mai sunt disponibile și alte calificări: instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, operator cazane, turbine cu abur, instalații auxiliare și de termoficare, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, dar și operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor şi operator sonde.