Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Participarea la Parlamentul European a devenit o tradiție pentru elevii de la CNGC Motru, aflați sub coordonarea profesorilor Nicolae Negrea și Constantina Negrea. Performanța din acest an marchează cea de-a patra participare la Ziua EUROSCOLA, desfășurată la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, ce va avea loc pe 9 februarie 2017. Aceasta este dublată de faptul că CNGC Motru este singurul liceu din județul Gorj aflat printre cele 13 echipe câștigătoare la nivel național.

14390715_1287584021286852_676434946777192096_n

Anul acesta, prin intermediul scenetei „Pot să intru?”, elevii motreni, membri ai echipei „Sons of Liberty”, și-au propus să redea într-o formă artistică problematica reprezentată de identitatea Uniunii Europene în contextul crizei umanitare a refugiaților. Astfel, „Fiii Libertăţii” au pornit pe drumul redescoperirii demnităţii Uniunii, în încercarea de a promova şi internaliza valorile privind toleranţa, respectiv respectarea drepturilor omului.

„Un episod foarte trist, care mi-a rămas întipărit în minte, este cea a moșului Costache adunând materiale inutile pentru a-i construi o casă Otiliei, neavând un plan exact, neavând o perspectivă reală asupra viitorului. Pentru a face ceva durabil, pentru a face ceva bine trebuie să ai un plan, să ai o idee, să ai mijloace și altele asemenea. Înainte să știi să faci trebuie să știi.

O parte din ce mi s-a consolidat în minte pe parcursul participării la acest proiect se bazează pe acest lucru. Trebuie mai întâi să observi, să asculți, să gândești și să planifici ceva pentru a avea rezultate, nu numai la acest concurs, cât în orice domeniu. Pe de altă parte, reușita a ceva ține și de cooperarea și relațiile cu cei din jur. Microschimbările le aduc pe cele macro.

Exemplificat, modificări la baza lanțului trofic determină transfomări și treptelor superioare. Pentru a rezuma această înșiruire de cuvinte, participarea la acest proiect a însemnat o experiență plăcută prin atmosfera pe care o aveau ședințele de lucru, cât și prin calitățile și valorile morale pe care mi le-am însușit sau consolidat. 14433131_1186640294744790_8991936034450044800_n

La aflarea rezultatului am fost puțin dezamăgită, întrucât am fi putut face mai mult, dar, în același timp m-am bucurat, întrucât ne aflăm printre echipele câștigătoare.

Aștept cu nerăbdare călătoria prin atâtea țări spre Strasbourg și vizitele și amintirile care îmi vor rămâne, aștept să mă distrez împreună cu restul echipei, să mă bucur la trecerea fiecărei granițe, să atașez fiecărei informații despre un loc sau o clădire sau un eveniment o dimensiune afectivă, aștept să cunosc oameni noi și să mă pierd puțin câte puțin în istorie, în lume și în extazul drumului de la o cetate, de la un castel la altul, de la un vis spre altul”, a spus Dana Maria Latu.

Euroscola, oportunitatea perfectă

Atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice participante, experiența Euroscola a fost unică și plină de învățăminte.14485011_1186639804744839_2673696116352493801_n

„Pentru mine, Euroscola a fost o experiență unică prin care am avut ocazia să cunosc mai bine instituțiile europene și rolul Parlamentului European în gestionarea crizei refugiaților.

Participarea la acest proiect a reprezentat, pe de o parte, încercarea de a ajuta comunitatea din care fac parte să avanseze spre un viitor mai bun, reușind astfel să îmi testez și perfecționez diverse aptitudini care îmi vor fi de folos în viitor, iar pe de altă parte, ocazia de a afla mai multe despre UE, despre drepturile și obligațiile mele ca cetățean al acesteia și mai ales ocazia de a face aceste informații bine cunoscute și altora.

În cadrul acestui proiect am contribuit la soluționarea problemelor și am învățat să-mi susțin argumentele despre tema propusă, și anume, „Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”, care reprezintă un fenomen politico-social declanșat pe baza unor motive, cum ar fi conflictele din țările din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, nivelul de sărăcie și al încălcării drepturilor omului din aceste state. Desfășurarea proiectului a propus muncă în echipă, înțelege, acceptarea ideilor celorlalți, fairplay și mobilitate.

Când am aflat că echipa liceului nostru se află printre câștigătoarele care urmează să meargă la Strasbourg, o multitudine de sentimente precum emoția, fericirea, bucuria și entuziasmul se puteau citi cu ușurință pe chipul meu.

Mă aștept ca atunci când voi ajunge în Parlamentul European să fiu pusă în situația adevăraților parlamentari dezbătând și votând diverse idei, să socializez cu elevi din toate țările UE, să le cunosc astfel modul de gândire, cât și mentalitățile variate”, a spus Denisa Ciocan. „Proiectul EUROSCOLA mi-a oferit oportunitatea de a lucra în echipă și de a cunoaște diferite tipologii umane, ajutându-mă să-mi dezvolt personalitatea și capacitatea de a înțelege nevoile celorlalți. (…)

Pe lângă aceste lucruri, proiectul EUROSCOLA m-a ajutat să-mi descopăr vocația, am realizat că îmi place să ajut oamenii și să le apăr drepturile. În ceea ce privește rezultatul obținut de echipa noastră, l-am așteptat cu nerăbdare, iar această așteptare a meritat. M-am bucurat enorm când am aflat că vom avea prilejul de a participa la Zilele Euroscolei în 2017 pentru că înseamnă un premiu pentru munca depusă de noi toți. Astfel, simularea funcției de parlamentar european ne va ajuta pe toți să dezvoltăm calitățile pe care le deținem și să ne formăm altele noi”, a spus și Alexandra Mițaru.

14470622_1186637958078357_3136341475077522602_nConcursul Național EUROSCOLA a reprezentat cel puțin din punctul meu de vedere, o experiență unică întrucât am avut posibilitatea de a cunoaște noi modele de principii și valori, de a le evidenția pe cele deja cunoscute de către noi, de a face schimb de impresii și idei cu persoane de alte naționalități, religii.

Cu ocazia temei de anul acesta, referitoare la criza refugiaților, am reușit să înțelegem mai bine faptul că indiferent de situație, toți suntem oameni, cetățeni cu drepturi egale și nu ar trebui să existe diferențieri între noi din cauza condiției sociale, materiale.

Peste tot și în toate trebuie să existe un echilibru, pe care noi oamenii avem obligația de a-l menține. Totodată, pentru mine implicarea în acest proiect a reprezentat și reprezintă și o împlinire într-o anumită măsură a visului meu de avea în viitor o carieră, o profesie prin care să pot apăra drepturile omului. Simularea chiar și pentru o singură zi a calității de parlamentar european, mă ajută să îmi dezvolt aptitudini în ceea ce privește argumentarea, oratoria, dezbaterea. 

Am așteptat cu mult entuziasm rezultatul și se pare că a meritat efortul depus pe parcursul activităților desfășurate, întrucât, la sfârșitul lunii noiembrie am aflat că vom putea participa la Zilele Euroscolei în 2017. M-am bucurat foarte mult de rezultat, deoarece, cum am mai spus, este o experiență unică pentru mine ca elev aflat în căutarea unor principii solide care să îl definească”, a spus Andreea Nănău. 

Vladimir-Adrian Costea (autor)

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.