Pereții Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“ ar putea fi decorați cu panouri verzi cu diferite plante. Inițiativa le aparține elevilor, care vor să obțină finanțarea necesară printr-un proiect de amenajare de spații verzi și de promovare a unui comportament ecologic și de respect față de mediul înconjurător.
„Acţiunea de pavoazare a pereţilor exteriori şi, de ce nu, şi interiori, nu este percepută, pe plan local, ca fiind o necesitate, deşi ideea are o vechime considerabilă, ea fiind pusă în practica încă din perioada interbelică, iar peisagiştii spun ca este folosită cu succes şi în zilele noastre şi este la mare căutare. În plus, acum nu trebuie sa mai astepţi 20 de ani ca să crească iedera şi să-ţi îmbrace clădirea, ci o poţi lua gata crescută. În aceste condiţii, acoperirea pereţilor cu iederă sau cu alte plante agăţătoare reprezintă o opţiune convenabilă pentru soluţionarea acestei probleme“, a spus Gabriela Protesoiu Burtea, profesor implicat în organizarea proiectului.
Participanții au găsit o soluție modernă. „Pentru ghidarea plantei este de preferat să se folosească un grilaj sau un suport independent de perete. Pe lângă efectul estetic vizibil de înfrumuseţare, există şi inconveniente: aceste plante pot favoriza pătrunderea insectelor în clase, iar dacă sunt fixate direct de perete, în timp, pot duce la crăparea tencuielii. O soluţie modernă o reprezinta panourile verzi cu plante gata crescute, care pot fi asamblate foarte uşor în gradină, obţinându-se imediat efectul dorit, după explicaţiile date de peisagişti“, a precizat Rodica Calotă, profesor.
Peste 200 de elevi au participat la acțiuni
Ultimul proiect derulat de către liceenii de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ a fost „Viitorul verde“, care a fost implementat de Asociația Părinților și Elevilor. Acțiunile s-au derulat în perioada 1 aprilie- 15 septembrie și a beneficiat de finanțare prin Fundația pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul „Spații verzii“ și s-a dorit o continuare a unei acțiuni similare, care a constat în organizarea unui concurs interjudeţean plurilingv de poezie cu formă fixă, care ar putea să capete caracter național. La acțiunile desfășurate au participat 210 elevi, zece cadre didactice, 15 voluntari și reprezentanți ai comunităţii locale.
Proiectul a fost sprijinit de Consiliului Județean Gorj, Primăria Târgu Jiu și agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Echipa de proiect fost formată din: Burtea-Protesoiu Gabriela, Calotă Rodica, Radu Manuela, Pîrvulescu Mihaela, Goanţă Cristina, Bunăiaşu Roxana, Ecobescu- Tulea Daniela, Iriza Cristina, Tutilă Elena, Ţuncu Eugenia și Rădulea Bogdan, coordonator fiind directorul liceului, Dorin Tașcău. Tot în cadrul unui proiect asemănător, în curtea interioară a unității școlare a fost amenajat un părculeț.