Perioada 7-16 octombrie a reprezentat pentru cei 24 de elevi coordonați de profesorul Carmen Dănăricu și profesorul Carmen Vulpe o experiență unică, de neuitat. Concursul „Euroscola” 2015-2016 a oferit șansa tinerilor gorjeni de a se întâlni cu semenii lor din Europa, de a schimba impresii și de a afla lucruri noi la Parlamentul European.
Programul Euroscola oferă posibilitatea elevilor din țările Uniunii Europene să călătorească, să cunoască locuri și oameni, să-și lărgească orizontul istoric și cultural. Cele zece zile de călătorie, care au culminat cu activitățile desfășurate la Strasbourg, în Parlamentul Europei, au avut un impact foarte puternic asupra elevilor de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu.
Potrivit celor doi dascăli coordonatori-Carmen Vulpe și Carmen Dănăricu- programul a vizat informarea tinerilor despre procesul integrării și promovarea participării lor la construcția și dezvoltarea Uniunii Europene. „Ziua cea mare, 13 octombrie, a reunit la Strasbourg delegații din 21 de țări europene: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Spania, Franța, Croatia, Italia, Letonia, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Suedia și Marea Britanie. Reprezentanții gazdelor au prezentat structura Parlamentului, comisiile de lucru, funcționarea grupurilor parlamentare și principalele repere ce vizează activitatea parlamentarilor: adoptarea legislației europene, stabilirea și repartizarea bugetului, politicile adoptate în relația cu toate statele membre. Mesajul gorjenilor a fost transmis de elevii Gabriela Nichifor (clasa a XII A) și Popescu Ion Lorian (clasa a XII B).
Solidaritate, Bucurie, Speranță! Împreună vom învinge!, acesta a fost îndemnul adresat de tinerii din orașul lui Brâncuși”, a spus profesor Carmen Dănăricu.
O călătorie de neuitat
Călătoria la Strasbourg a oferit grupului de la “Magheru” ocazia de a vizita o serie de obiective turistice, culturale și istorice, orașe și capitale europene. Periplul prin Europa a început cu Budapesta, unde au fost vizate: Centrul istoric, Podurile peste Dunăre și Insula Margareta. A urmat: Viena (Piața Maria Tereza, Palatul Hofburg, Opera, Parlamentul, Centrul O.N.U.), Salzburg (Palatul și Grădinile Mirabell, Casa lui Mozart, Fortăreața Hohensalzburg),Vaduz, Zurich (orașul vechi, Catedrala Grossmunster, Biserica Fraumunster cu vitraliile lui Marc Chagall), Belfort, Paris (Cartierul Defense, Arcul de Triumf, Place de la Concorde, Opera Garnier, Biserica “La Madaleine”, Biserica Sacre Coeur, Muzeul Louvre, Bastilia, Catedrala Notre Dame de Paris, Turnul Eiffel, plimbare pe Sena), Reims, Strasbourg (Cartierul “Petite France” , Catedrala Notre Dame, centrul istoric), Praga (orașul nou, orașul vechi, ceasul astronomic). Georgiana Jurebie, de la clasa XI F, a spus că ceea ce a trăit în cadrul zilelor Euroscola a fost minunat:
„Participarea la Zilele Euroscola a reprezentat pentru mine o experiență minunată. Atmosfera primitoare, plină de căldură, prezența unui număr atât de mare de tineri care socializau, schimbau impresii, seriozitatea cu care eram ascultați de adulți, toate acestea m-au ajutat sa depășesc emoția și să particip activ la tot ce se întâmpla în jurul meu. Practic, am petrecut o zi ca parlamentari, am propus legi, le-am prezentat și susținut, în final au fost adoptate sau respinse.
Tinerii s-au cunoscut, au dezbătut problemele actuale, au propus modalități de rezolvare pentru acestea, au format o mare familie, familia unei Europe unite”. Pentru ediția următoare a Concursului Euroscola, elevii de la Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” își propun să participe și sa ocupe un loc câștigător, astfel încât să fie prezenți din nou la Strasbourg, în Parlamentul European, spune profesorul Carmen Dănăricu.