Elevii și profesorii de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” participă anul acesta la mai multe activități în cadrul a două proiecte Erasmus+.
Proiectul finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale 2014-„Stagiile de practică și creșterea competențelor formatorilor din învățământul profesional și tehnic, condiții obligatorii ale unui învățământ de calitate” este în cel de-al doilea an de desfășurare.
Anul acesta, patru cadre didactice și 20 de elevi au participat la stagii de formare și de pregătire practică, în Portugalia, Lisabona. Partenerii colegiului sunt: Agrupamente de Escolas de Alcochete, National Health Institute de Doutor Ricardo Jorge și Casa da Educacao Lisabona.
Cadrele didactice au participat la activități de tip „job shadowing”, iar elevii la activități practice de formare.
„Am vizitat mai multe obiective: Şcoala Profesională Agricolă D.Dinis, construită în 1917 pentru a oferi sprijin orfanilor Primului Război Mondial. Am comparat disciplinele, curriculum-ul, modurile de evaluare şi de desfăşurare a instruirii practice.
Am vizitat fermele de vaci, porci, cai, secţiile de producere a vinurilor şi a brânzeturilor, serele şi livezile. Şcoala Profesională Moiţa este o şcoală privată, care şi-a început activitatea în 2006. Totul este nou aici, dotările sunt de ultimă generaţie. Specializările sunt numeroase şi corelate perfect cu piaţa muncii. Cea de-a patra şcoală vizitată a fost Şcoala Profesională de Ştiinţe Geografice, şcoală publică, înfiinţată în 1980.
Principalele specializări pe care le oferă sunt: cartografia, topografia şi protecţia mediului. Grădina Botanică a Universităţii din Lisabona a fost fondată în 1878 cu menirea de a servi Academia de Ştiinţe din Lisabona. (…)”, a spus Carmen Vulpe, unul dintre profesorii implicat în aceste proiecte.
Stagii importante de practică
Elevii Colegiului „Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu au efectuat câte trei săptămâni de stagii de practică la „Health Institute de Doutor Ricardo Jorge”, înființat în anul 1889.
Este cunoscut la nivel mondial mai ales prin programele sale de cercetare în domeniul epidemiologic, de prevenire a bolilor infecțioase, de dezvoltare genetică, de asigurare a siguranței alimentare și a mediului înconjurător, dar si de premiile și distincțiile obținute la diferitele congrese științifice.
„În timpul liber am vizitat Sintra, o zonă deosebită situată în vestul Lisabonei, cu impunătoarele construcții: Palatul „Pena” și „Quinta da Regaleira”. Am ajuns la Atlantic, la „Capul Roca”, „Boca de Inferno”, minunatele stațiuni Cascais și Estoril, precum și toate obiectivele turistice din Lisabona: Mânăstirea Jeronimos, Turnul Belem, Monumentul Descoperirilor, Cristo Rei, Alfama (cel mai vechi cartier al oraşului), Baixa sau Oraşul de Jos cu Castelul Sao Jorge şi Catedrala Santa Maria Major”, a mai spus profesorul Carmen Vulpe.