Un eveniment cu totul deosebit a avut loc sâmbătă, 28 octombrie, la Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, grație implicării profesorului Crina-Adriana Gurică. Aceasta a inițiat Proiectul Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului” prin Asociația „Victoria Internațional”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj. Zeci de elevi de la mai multe școli din Gorj au participat la un concurs pe tema „Bătălia de la Podul Jiului”, elevii fiind premiați de organizatori.
Din pasiune, dar mai ales din dorința de a insufla copiilor dragostea pentru istoria locală, profesorul Crina-Adriana Gurică a pus la punct proiectul educațional de amploare „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”. Sâmbătă, la Muzeul Județean, elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic Roșia-Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Ghe. Magheru”, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială Nr. 1 Dragotești, Colegiul Tehnic „Herni Coandă” și membrii voluntari ai Asociației „Victoria Internațional” au prezentat eseuri despre Bătălia de la Podul Jiului, prezentări power-point pe aceeași temă, desene, iar micuții de la unitatea școlară din Motru i-au cucerit pe cei prezenți cu un program artistic impresionant. „Vrem să readucem în atenție istoria orașului nostru. Acest proiect educațional este un omagiu faţă de toţi eroii care şi-au dat viaţa pentru apărarea gliei strămoşeşti. Cultivarea respectului pentru valorile poporului nostru revine şcolii, cadrelor didactice, preoţilor, oamenilor de cultură, tuturor celor care nu au uitat că sunt români. (…) Pentru a descoperi cine este, un copil trebuie mai întâi să-şi cunoască rădăcinile. El îşi află identitatea, îşi fomează sentimentul de apartenenţă la locul natal, cunoscând personalităţile, obiceiurile, datinile specifice ţării de baştină”, a spus profesorul inițiator Crina-Adriana Gurică, președinte Asociația „Victoria Internațional”.
Pasiunea pentru istorie i-a unit pe cei prezenți
Din juriul concursului au făcut parte profesorii Mirela Mrejeru, Plăstoi Liliana, Gabi Comănescu, Nicoleta Canavea, Grigore Haidău-de la Asociația Cultul Eroilor Gorj, dar și viceprimarul Adrian Tudor. „Felicitări pentru faptul că duceți mai departe o pagină importantă a istoriei României care s-a scris la noi în oraș, la Podul Jiului. În Primul Război Mondial, atunci când vobim de Târgu-Jiu, vorbim de orașul eroilor. La 14 octombrie copiii orașului, femei, bătrâni, polițiști conduși de comisarul Popilian, au respins cea mai organizată armată din lume la acel moment. Vreau să vă spun că suntem orașul erolilor pentru că de aici a plecat Ecaterina Teodoroiu, prima femei ofițer a Armatei Române, de aici a plecat pilotul Vasile Craiu, cel mai mare aviator al armatei române. Era un as al aviației și putea zbura și noaptea pentru a aproviziona linia frontului românesc. De aici și-a scris povestea în Primul Război Mondial învățătorul Victor Popescu. A fost primul luptător de gherilă din istoria noastră. (…) A scris o pagină importantă Regimentul 18 Gorj, care a respins de nenumărate ori atacul nemților. Soldații gorjeni plecaseră de la masa de Sfânta Măria Mare și de la horă direct pe front. (…) Regele a oferit Virtutea Militară populației orașului nostru, în timpul Primului Război Mondial. Atunci, la bătălia de la Podul Jiului, cei care apărau orașul trebuiau să arate dușmanilor că sunt bine armați. Au luat puștile vechi din muzeu, pentru care nu aveau muniție, dar puneau în ele praf de pușcă și făceau un zgomot infernal. Nemții au crezut că au tunuri portabile! (…) Un alt lucru important este și faptul că atunci, după Primul Război Mondial, prefectul județului a dat ordin ca pe 19 octombrie să se celebreze slujbe religioase prin care să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că nemții au fost respinși la Podul Jiului. Intenționez ca prin HCL, data de 14 octombrie să devină zi de sărbătoare locală, iar cea de 19 octombrie să fie ziua în care să se facă slujbe de pomenire și mulțumire în toate bisericile din municipiul Târgu-Jiu. 14 octombrie este cea mai importantă din din istoria municipiului nostru”, a spus viceprimarul Adrian Tudor.
Pentru 2018, autoritățile locale pregătesc multe evenimente legate de Centenarul Marii Uniri. Toate documentele de arhivă legate de Primul Război Mondial vor fi publicate. „Cred că avem nevoie de ora de istorie locală. În istoria acestui oraș și a acestui județ sunt momente extraordinare pe care elevii trebuie să le cunoască. În 2021 vor fi 200 de ani de Românie modernă. După 200 de ani ar fi momentul că orașul să se întoarcă la Tudor Vladimirescu! Dacă vreți, pot veni în școli să vă povestesc, la anul vom merge în școli pentru a le arăta elevilor cum era uniforma soldatului din Primul Război Mondial”, a mai adăugat viceprimarul Adrian Tudor.
Eveniment deosebit
Elevii participanți la acest concurs au pregătit și prezentat eseuri despre eroii din Primul Război Mondial, despre luptele date în Gorj. Membrii juriului au avut o misiune dificilă în desemnarea câștigătorilor, dar au apreciat munca depusă de copii și profesorii lor. „Este un eveniment deosebit cel de astăzi. (…) Lupte nu s-au dat numai aici, la Târgu-Jiu. Există la acest Muzeu jurnalul Regimentului 18 Gorj și l-am studiat. Am găsit acolo informații despre cei morți în Primul Război Mondial. Lupte foarte grele s-au dat la Peșteana-Dănești, la Broșteni, la Ionești, lupte foarte grele. Mă preocupă cercetarea, stau pe la Arhive și caută să scot la iveală istoria locală pe care o prețuiesc foarte mult, căci întâi de toate trebuie să cunoaștem istoria locală, apoi pe cea națională și mai apoi pe cea universală. Îi felicit pe colegii mei care au organizat acest eveniment. Domnul profesor Sarcină a stat trei ani de zile la Arhive și a scos pe fiecare comună toți eroii, toți gorjenii care au luptat, (…) va fi un volum extraordinar! La anul, de Centenar va fi scos”, a spus profesorul Marcela Mrejeru, președintele juriului.
Unul dintre elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru, sub îndrumarea profesoarei Jana Raț, a pregătit un eseu despre eroul Aurelian Roșianu, motreanul care a luptat în Primul Război Mondial. Elevul s-a inspirit din documente istorice în care apar numele eroilor, eseul său fiind cel mai bun. „În lungul șir al numelor eroilor decedați, alături de doamna profesor Raț, am ajuns la concluzia că multe dintre nume sunt purtate de unii dintre colegii mei: Băzăvan, Huidan, Alpredi, Hoară ș.a.m.d. Este de datoria noastră, a tinerei generații, să nu lăsăm să fie uitați, adevărul istoric trebuie scos la iveală”, a spus elevul Vlad Lepădatu.
„Câștigătorii concursului suntem cu toții”
După trei ore și jumătate în care elevii au prezentat ceea ce pregătiseră, competiția fiind încheiată cu un frumos moment artistic al elevilor motreni, au fost anunțați și câștigătorii. Elevii de la Motru au prezentat o suită de cântece patriotice legate de luptele în care a fost implicată Eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu. Profesorii prezenți la eveniment, reprezentantul ISJ Gorj și invitații lor au fost impresionați de acest moment atent și îndelung pregătit. „Câștigătorii concursului suntem cu toții, și noi profesorii, și voi elevii! Felicitări pentru munca depusă tuturor. Acesta nu este un proiect educațional făcut de formă, ci făcut într-un fel extraordinar, muncit de elevi și profesori. Elevii au înțeles că trebuie să ne cunoaștem istoria locală. (…) Să vorbiți mereu cu părinții și bunicii voștri despre perioadele în care au trăit, ca să înțelegeți acele vremuri. Dacă nu ne știm rădăcinile, nu avem niciun fel de repere. Pentru mine, astăzi, voi ați fost un adevărat reper și am învățat de la voi. Felicitări! Trebuie să scoatem la iveală patriotismul, să ne iubim țara, ne reprezintă. Trebuie să fim patrioți!”, a spus profesorul Marcela Mrejeru.
Toți elevii au fost câștigători, dar vă prezentăm lista celor care au obținut premiile I: la eseu-Școala Generală Motru, prezentare power point-Colegiul Național „Gheorghe Magheru”, la desene-Liceul Tehnologic Roșia Jiu și Colegiul „Magheru”. Un premiu special a fost acordat elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru!