Mehedințeanca talentată Diana Oprea are 14 ani și învață la Motru. Pasionată de dansurile populare, Diana demonstrează că și la o vârstă atât de fragedă poate obține performanțe în mai multe domenii! Copila a participat la olimpiada națională de limba franceză, la clasa a VII-a, obținând locul III pe țară, cu un punctaj foarte mare! Știe deja limba engleză, de franceză nici nu mai zicem și dorește ca pe viitor să învețe germana sau italiana! Mai jos vă invităm să aflați povestea frumoasă a unui copil din mediul rural, care știe că a învăța înseamnă a reuși în viață!
Olimpică națională la 14 ani și dansatoare într-un Ansamblu Profesionist, Diana Oprea este un copil respectuos, bine crescut, originar din satul Lupșa de Jos, al județului Mehedinți. Este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „George Coșbuc” din municipiul Motru și face zilnic naveta acasă, la Lupșa. Un copil excepțional, care învață foarte bine, își ajută părinții când este nevoie și se ocupă și de pregătirea cu dansatorii de la Ansamblul „Doruleţul“ din Lupşa de Jos. Spune că nu i se pare obositoare naveta zilnică și că mereu a știut cum să își gestioneze timpul în așa fel încât să își poată pregăti temele. Face parte dintr-o familie de oameni simpli și muncitori, mehedințeni credincioși și dedicați celor doi copii. Micuța Andreea mai are un frate mai mare, licean deja, care face parte din Ansamblul „Dorulețul”. „Am o familie tare frumoasă, armonioasă, ne unește dragostea ce ne-o purtăm unul altuia. Nu mi-aș imagina o altfel de familie! Mama mea este casnică, iar tata lucrează în carieră. Pot spune că datorită lor sunt cea din prezent, căci ei mă susțin în tot ce fac și au încredere în mine. Ei m-au învățat că trebuie să știi carte, să ai rezultate obținute prin munca ta ca să reușești în viață. Studiez la CNGC Motru, sunt în clasa a VII-a. Încă nu m-am gândit la o meserie de viitor, momentan fac tot ceea ce-mi place. Mai am timp!”, spune, zâmbind timid, micuța Diana Oprea.
Pasionată de limba franceză din copilarie
Diana are la activ mai multe participări la olimpiade și câteva rezultate bune. Ultima reușită le eclipsează pe celelalte: la olimpiada națională la limba franceză, Diana s-a clasat a III-a pe țară la nivelul său de cunoștințe (cls. a VII-a n.red.). „Pasiunea pentru limba franceză am descoperit-o alături de doamna profesoară Elinescu Emilia, dânsa m-a făcut să iubesc această limbă și îi sunt recunoscătoare pentru răbdarea și munca depusă alături de mine. Știu să vorbesc engleza și, pe viitor, aș vrea să învăț germana sau italiana. În trecut am participat la mai multe olimpiade, însă la olimpiada de limba și literatura română am obținut rezultatele cele mai bune. Chiar și anul acesta am participat, obținând mențiune la etapa județeană. La limba franceză am avut rezultate bune. M-am calificat la olimpiada națională și am luat premiul III pe țară. Sunt mulțumită de premiul de la olimpiada de limba franceză, a fost o experiență nemaipomenită. Învâț cam două ore pe zi la limba franceză și la sfârșit de săptămână mai mult. Îmi place foarte mult!”, a povestit olimpica Diana Oprea.
Dansul, cealaltă mare plăcere a Dianei
De patru ani, Diana face parte din Ansamblul de dansuri și cântec „Dorulețul” din Lupșa de Jos. „Îmi place să citesc, să cânt și să dansez, fac parte și dintr-un ansamblu de dansuri populare. Ansamblul 《Dorulețul》a luat naștere acum aproximativ 4 ani, de atunci fac și eu parte din el. Domnul Mihai Corcodel a înființat acest frumos grup. Și fratele meu face parte, alături de mai mulți copii din satul unde locuiesc. Am avut mai multe colaborări cu asociații diverse. Încă nu am fost în afara României, însă avem o colaborare cu un orășel din Serbia unde urmează să mergem în vară. Mă descurc destul de bine cu gestionarea timpului, asta nu e problemă! Fac ceea ce îmi place. Sunt o fire optimistă și ambițioasă, muncesc pentru ce îmi doresc”, a afirmat Diana Oprea.
Ansamblul „Doruleţul“ a fost înfiinţat în vara lui 2013, la iniţiativa preşedintelui Asociaţiei „Fiii Lupşei”, Mihai Corcodel, fiind unul dintre produsele proiectului cultural „Identitate etnofolclorică în Broştenii Mehedinţiului restituire a patrimoniului imaterial local“, derulat de asociaţie cu ajutorul fondurilor Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). De pregătirea tinerilor din ansamblu de ocupă Doina Durdan, profesor emerit de canto, şi Dumitru Nadu, un coregraf excepţional. Fondatorul grupului, Mihai Corcodel, este fiu al satului Lupşa de Jos, doctorand în muzică bizantină la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, compozitor şi protopsalt al Catedralei Episcopale Drobeta-Turnu Severin şi ostenitor al Centrului eparhial din municipiu. În demersurile sale de valorizare a tezaurului imaterial din Lupşa de Jos, tânărul a fost ajutat constant de către preotul satului, Ion Curelea, şi primarul comunei Broşteni, Alexandru Borugă.