Deși are numai 14 ani, un tânăr elev gorjean are planuri mari pentru viitorul său. Dumitru Alexandru Ochiană este din Motru și este un elev eminent al Școlii Gimnaziale Nr.1. Este pasionat de limbile străine, în special, de limba engleză în care reușește să comunice fluent, dar a studiat și limbile germană și japoneză. Îndrăgește limbile engleză și franceză din clasa a V-a, asta datorită profesoarelor sale – Laura Pasăre și Emanuela Crețu. Cunoștințele sale dobândite cu ajutorul acestor profesoare i-au adus numeroase premii la concursuri și olimpiade. Și limba latină se numără printre cele pe care Alexandru le cunoaște, aceasta aducându-i o Mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limbi Clasice. O pasiune recentă pentru el ar fi Chimia, disciplină pe care profesoara Daniela Maria Cornescu i-a predat-o într-un așa mod încât a reușit să-l facă interesat și dornic să-i deslușească tainele. „Chimia este o pasiune relativ nouă. Am fost introdus în studiul ei de doamna mea dirigintă, prof. Cornescu Daniela-Maria, care a reuşit, prin modul dumneaei de a preda, să aprindă o scânteie în sufletul meu”, mărturisește tânărul din Motru. Acesta mai adaugă și că este esențial să ajungă să cunoască cât mai bine Chimia fiindcă își dorește să urmeze o carieră în medicină.
Reporter: Ce reprezintă școala pentru tine?
Dumitru Alexandru Ochiană: Pentru mine, școala înseamnă implicare în plin proces spre dezvoltarea personală și profesională; este locul unde simt timpul de care trebuie să profit la maxim în drumul spre progres. Școala Gimnazială Nr. 1 mi-a oferit șansa de a cunoaște locul unde ne putem hrăni sufletul, mintea și trupul, este locul unde devenim puternici în calea spre succes.
Reporter: Știu că ești pasionat de limbile străine. Este o pasiune dobândită în timp sau moștenită din familie?
Dumitru Alexandru Ochiană: Din clasele mici am descoperit gustul lecturii, astfel că am devenit pasionat de informaţii noi din domenii diferite. Limbile străine reprezintă o pasiune dobândită în timp, deoarece nu am avut nicio tangenţă cu ele până să încep să le învăţ la şcoală.
Reporter: Cum ai reușit să-ți perfecționezi cunoștințele în acest domeniu al limbilor străine?
Dumitru Alexandru O.: Am reuşit să ajung la acest nivel în acest domeniu prin multă muncă.
Reporter: Care limbă străină este preferata ta și de ce?
Dumitru A.O.: Preferata mea este limba engleză, întrucât este prima pe care am descoperit-o şi în care reuşesc să comunic fluent.
Rep.: Ai obținut Mențiune la faza națională a Olimpiadei de Latină, care nu este deloc ușoară. Ce te fascinează la această limbă moartă?
D.A.O.: Am descoperit limba latină în clasa a VIII-a alături de doamna Cornoiu Cristina, care mi-a insuflat dragostea faţă de originea poporului nostru şi a limbii pe care o vorbim, obţinând astfel Locul I la faza judeţeană şi Menţiune la faza naţională la Olimpiada de Limbi Clasice.
Rep.: Și Chimia ți-a adus premiul II la Olimpiada Județeană. Ce îți place cel mai mult la această disciplină? De când te pasionează?
D.A.O.: Chimia este o pasiune relativ nouă. Am fost introdus în studiul ei de doamna mea dirigintă, prof. Cornescu Daniela-Maria, care a reuşit, prin modul dumneaei de a preda, să aprindă o scânteie în sufletul meu. Aceasta a stârnit, curând, un foc mistuitor, o dorinţă arzătoare pentru aflarea a cât mai multe lucruri despre materia în cauză. În plus, studiul chimiei este foarte important pentru mine datorită visului pe care îl am. Doresc să devin doctor, iar această materie a devenit esenţială. Am ajuns la aceste performanţe atât datorită doamnei mele diriginte, cât şi a doamnei mele pregătitoare, Teoteoi Valeria.
Rep.: Ce premii ți-au mai adus limbile străine și chimia până în prezent?
D.A.O.: În clasele a V-a şi a VI-a am obţinut Locul I la concursul de limba engleză „Value Your English’’. În clasa a VII-a am obţinut locul II la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Franceză şi o participare la faza naţională a concursului de chimie „Raluca Rîpan”, în clasa a VIII-a – locul III la Olimpiada de Limba Engleză. Am susţinut atestatul „Cambridge” de limba engleză, nivel B2, unde am obţinut un scor de 169 de puncte din 170 şi atestatul „DELF” de limba franceză.
Rep.: Urmează să te înscrii la un liceu, anul acesta. Pe care l-ai ales?
D.A.O.: Doresc să studiez la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, urmând profilul bio-chimie cu predare intensivă în limba engleză.
Rep.: Ești o fire competitivă, judecând după activitățile tale. Cum te simți când se întâmplă să ratezi podiumul?
D.A.O.: Anul acesta nu am reuşit să ajung pe podium la chimie. Sunt dezamăgit de mine însumi pentru asta, dar rămân pozitiv. Anul viitor sper să mă pot pregăti mai bine pentru a-mi realiza visele.
Rep.: Cum decurge o zi normală din viața ta?
D.A.O.: Programul meu nu este foarte complicat, ci, mai degrabă, încărcat. Zilnic acord un timp de minim jumătate de oră dimineaţa şi seara plimbării căţelului meu, Ricky, împreună cu prietenii, în rest îmi ocup timpul cu studiul pentru şcoală şi temele suplimentare în vederea pregătirii pentru evaluare.
Rep.: Sunt temele pentru acasă prea multe pentru a te bucura și de ieșirile cu prietenii tăi?
D.A.O.: În general, temele nu sunt o problemă, dar fiind în clasa a VIII-a sunt foarte ocupat cu pregătirea pentru Evaluarea Naţională, fapt care îmi reduce timpul pe care îl pot petrece cu prietenii.
Rep.: Care consideri că ar fi calitatea ta cea mai mare și care ar fi defectul?
D.A.O.: Cred că cea mai mare calitate a mea este perseverenţa. Atunci când încep să fac ceva, nu mă opresc până nu termin. Defectul meu cel mai mare este încăpăţânarea, deoarece tind să dau dovadă de ea în cele mai nepotrivite cazuri.
Rep.: Ce lucru din viața oamenilor ți se pare inutil?
D.A.O.: Consider că unul dintre cele mai inutile lucruri pe care oamenii îl fac adesea şi pe care îl practic şi eu uneori, este folosirea în mod excesiv a telefonului şi computerului, deoarece reprezintă o pierdere de timp uriaşă fără vreun câştig, motiv pentru care încerc să-mi schimb acest obicei.
Rep.: Ce planuri ai pentru viitor?
D.A.O.: În viitor aş dori să studiez medicina umană la facultatea din Cluj-Napoca, pentru specializarea în neurochirurgie, să acumulez experienţă şi informaţii într-una din ţările dezvoltate, deoarece există acolo aparatură modernă şi se pune accent pe sănătatea omului şi pe dezvoltarea profesională.
1 Comment