Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Monografia Liceului Rovinari, lansată în toamna anului trecut, a fost completată cu noi informații și, mai ales, cu multe evocări ale foștilor absolvenți ai primelor generații de liceeni și nu numai. Aceasta a fost lansată sub semnăturile autorilor: Cornelia Gheorghe, profesor și fost absolvent al Liceului Rovinari și pr. universitar dr. Gheorghe Popescu, fost cadru didactic al Universității Babeș Bolyai Cluj Napoca și fost absolvent al unității descrise în monografie. Lansarea a fost un nou prilej pentru ca zeci de absolvenți din primele generații școlite la Liceul Poiana (Rovinari) să se reîntâlnească. La minunatul eveniment au luat parte și foști profesori din primii ani ai liceului, dar și fostul deputat Oana Manolescu, fiica profesorului de istorie Ion Manolescu.

Lansarea celei de-a doua ediții a monografiei Liceului Rovinari a fost prilejul reîntâlnirii de suflet a foștilor absolvenți ai primelor generații de liceeni ai instituției de învățământ: 1966 și 1967. Emoții, chiar lacrimi de bucurie, îmbrățișări și călduroase strângeri de mâini au făcut din reîntâlnirea foștilor absolvenți un moment frumos, greu de uitat. Trecuți prin viață, cu părul frumos încărunțit de trecerea anilor, foștii absolvenți ai generațiilor 1966 și 1967 și-au amintit cu nostalgie de cei mai frumoși ani de școală, perioadă în care au legat prietenii și chiar iubiri ce durează de o viață! Cu trecerea anilor, foștilor absolvenți li s-a schimbat doar înfățișarea, căci frumusețea și căldura sufletelor le-a rămas aceeași. Acum sunt mai înțelepți, cei mai mulți dintre dumnealor sunt pensionari, oameni realizați, părinți, bunici.

La întâlnirea organizată la sfârșitul săptămânii trecute datorită implicării unor foști absolvenți-inginerul Ion Ivancu, profesorii Constantin Rovența și Nicolae Paicu, dar și a lui Dumitru Dascălu și a lui Eugen Vîlceanu, foști oameni politici-a participat și primul director al Liceului Poiana (actualmente Colegiul Gh. Tătărescu Rovinari n.red.), perioada 1963-1967, profesorul pensionar Constantin Țârcă, dar și fostul deputat Oana Manolescu, fiica profesorului Ion Manolescu (1906-1982), unul dintre cei mai iubiți dascăli din Gorj (Ion Manolescu în imaginea de mai jos, din stânga. În partea dreaptă, profesorii Liceului Poiana 1963-1967).

                     

Fostul deputat Oana Manolescu a dăruit, cu multă dragoste, tuturor celor prezenți la întâlnire pachete care au conținut mai multe cărți importante scrise de domnia sa și câte un CD în care este evocată memoria profesorului Ion Manolescu. Darurile primite i-au bucurat foarte mult pe cei prezenți, mai ales că i-au purtat o imensă dragoste celui ce a fost Ion Manolescu, diriginte, profesor, ca un adevărat părinte pentru mulți dintre ei! Lansarea monografiei a fost precedată de alocuțiuni ale invitaților, dar și scurte prezentări ale foștilor absolvenți prezenți în sală. Fiecare și-a adus aminte momente frumoase din anii de liceu. Pentru scurtă vreme a poposit în mijlocul participanților și primarul Marcel Romanescu, invitat de către organizatori la eveniment.

„(…) Nu există nici noroc, nici ghinion … Fiecare a învățat de-a lungul vieții că a primit și va primi doar plata dreaptă a ceea ce a gândit, vorbit și făptuit și va răspunde pentru toate… cândva… unicei întrebări despre bogăția strânsă doar în suflet. Piatra de temelie a bogăției spirituale este școala. (…) Elevii se deosebesc prin învățătură sau prin năzdrăvăniile făcute (…) pe toți i-au format locul natal, părinții, dascălii, viața. (…) Niciodată, nimeni nu e singur! Iar iubirea pentru aproapele tău este cel mai frumos sentiment de pe pământ, după iubirea de Dumnezeu. și periodic, trebuie revenit, fizic sau în amintire, la școala unde s-a născut adevărata putere a tuturor”, a spus profesorul Oana Manolescu.

 

 

 

Amintiri de acum 50 de ani

A doua ediție a monografiei Liceului Rovinari, scrisă de profesorul Cornelia Gheorghe și de pr. universitar dr. Gheorghe Popescu, are 360 de pagini față de 209 câte are prima. De asemenea, au fost introduse noi capitole, iar altele au fost extinse. Capitolul 《Evocări》conține 60 de amintiri ale unor foști elevi ai acestei instituții de învățământ.  Toate sunt emoționante, frumos scrise, nostalgice, rememorează locuri, fapte, și mai ales oameni: colegi, profesori. „Anii petrecuți pe băncile liceului au fost cei mai frumoși! Ne-au marcat pentru totdeauna, inclusiv în cariere. Toți profesorii pe care i-am avut au fost și au rămas pentru mine, ca și pentru alte generații, modele demne de urmat. Am încercat prin rezultatele muncii mele să le confirm așteptările”, a scris profesorul Nicolae Paicu.

„Multe momente din timpul când domnul Ion Manolescu a fost dirigintele nostru mi-au marcat adolescența și au avut un impact semnificativ asupra întregii mele vieți. Dacă ar fi să mă refer concluziv la ce a însemnat pentru mine dirigintele nostru, aș scrie doar: TITANUL! (…) am avut ca profesori la Poiana oameni minunați, minunați ca oameni, ca îndrumători, ca educatori. Întreaga mea cultură generală se datorează anilor de liceu. (…) Ordinea, disciplina, seriozitatea, exigența sunt lucruri învățate atunci și care mi-au fost de mare ajutor peste ani când am condus cel mai mare Combinat Chimic din România, fiind cel mai longeviv director din istoria sa!”, a spus inginerul Dumitru Ungureanu.

„Am avut marele privilegiu să avem un diriginte de excepție. Ion Manolescu a fost cel mai frumos și cel mai curat caracter pe care l-am întâlnit vreodată. (…) Ne-a fost părinte, pedagog, dascăl, un excelent profesor care explica istoria și o comenta cu noi, (…)”, a scris și Zina Pasăre Ungureanu. După lansarea cărții, foștii colegi de liceu au petrecut câteva ore împreună, dansând, rememorând anii liceului, povestind din trecut și prezent. La finalul frumoasei întâlniri, alături de Constantin Țârcă, cel care le-a fost director și profesor în anii liceului, au tăiat tortul aniversar.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.