Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

De regulă, drumul în viață ți-l hotărăști după terminarea studiilor. Doru Fometescu, om înzestrat cu talent din belșug și cu o minte strălucită, și-a urmat inima optând pentru Facultatea de Medicină Generală din București, ca să fie mai aproape de fata pe care o iubea. Astfel, a devenit medic, chiar dacă era un mare amator de literatură. Totuși, el a reușit să dea curs ambelor sale  pasiuni, făcând adevărate meserii de succes din ele. Acum, până la cei 69 de ani ai săi, Doru V. Fometescu a scris șapte cărți de poezii și eseuri, iar reușitele sale i-au adus recunoaștere în ambele domenii.

S-a născut în localitatea Ciuperceni, Gorj, la 27 mai 1949, într-o familie de oameni modești, tatăl fiind inginer chimist. După absolvirea Facultății de Medicină, în anul 1973, se angajează la Miliția Județeană Gorj unde-și folosește aptitudinile proaspăt dobândite de medic generalist pentru tratarea cadrelor, dar și a celor arestați. După 15 ani lucrați în cadrul Ministerului de Interne, din pricina neputinței de a călători fiindcă nu i se acorda viză, devine medic specialist generalist la Spitalul Județean Târgu Jiu.

De asemenea, pentru a-și întreține și pasiunea pentru literatură și poezie, Doru V. Fometescu devine președinte al Societății Culturale „Alexandru Ștefulescu” și al Cenaclului „Sănătatea” între anii 1985-1991. Sursa lui de inspirație, după cum declară pentru revista Cult-ura, este „mișcarea sufletească tensionată la disfuncții umane și dorința de armonie în arealul omenesc”, iar scrierile cele mai apropiate de sufletul său sunt „cărțile de început literar:  „Sentimentul, punct de sprijin”, editura Spicon,1992 , sponsorizată fiindcă în acel an mi s-a conferit „Marele Premiu” la Festivalul Național de Literatură „Tudor Arghezi” și cartea de poezie și eseuri „Cum să-L ajut pe Dumnezeu ?!”, editura Ager,1992.”, mai adaugă Doru Fometescu.

A fost director al publicației culturale „Ager” în perioada 1992-1994 și fondatorul revistelor „Fluidul Roditor” și „Prosens”. A publicat șapte cărți de poezii și eseuri dintre care mai amintim: „Cuget prin suflet” și  „Focuri peste zăpezi”.

S-a implicat în dezvoltarea culturală a județului Gorj și prin organizarea de manifestări artistice, a înființat două case memoriale la Ciuperceni și Dragotești, „D.V.F” și „Nicolae Vlad,” și un muzeu etnografic denumit „Muzeul Uneltelor” care se află în localitatea sa natală. Tot la Ciuperceni a pus și bazele unei Fundații Culturale numită  „Dăruie Vieții Farmec”.

Doru V. Fometescu are o activitate editorială bogată. Sub conducerea sa, la Editura „Dăruie Vieții Farmec”, au apărut cărți ca: „Reînvieri”, „Ecouri”, „Ramuri de Rod”, „Obsesia nopții” ș.a.m.d.

A obținut premii importante în literatură

Marele Premiu  la Festivalul Naţional  de creaţie  literară  „Tudor Arghezi” în 1992, i se conferă „Ordinul de merit” al Fundaţiei culturale Gh.Magheru, Târgu-Jiu şi al revistei „Cuget liber” în 1998, în anul 2000  i se acordă titlul de „Om internaţional al mileniului” de către Centrul de biografii internaţionale – Cambridge, Anglia şi este inclus în „Dicţionarul celor mai deosebite personalităţi ale secolului XX”, IBC, Anglia. Obține „Premiul  spiritualităţii gorjene” şi trofeele presei gorjene pentru sprijinul acordat generaţiei tinere în promovarea creaţiei literar-artistice în 1999-2001.
Medic respectat și scriitor apreciat, Doru V. Fometescu se numără printre oamenii emblematici ai Gorjului, care au reușit să lase o amprentă trainică în amalgamul de cultură al județului.

Distribuie:

1 Comment

  • Pătrulescu Dumitru, 4 august 2023 @ 16:22 Reply

    Felicitări…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.