Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Șapte case tradiționale, cu specific românesc, construite din lemnul de stejar cu o vechime de peste un secol, care a fost recuperat de la locuințele găsite în diferite zone, urmează să fie puse la dispoziția turiștilor dornici să trăiască o astfel de experiență. Complexul turistic unic se află în comuna Runcu, în apropiere de Cheile Sohodolului.

Un bosniac refugiat în Gorj din cauza războiului a avut ideea înființării unui astfel de loc. Bahrudin Dedic trăiește în România de peste 20 de ani. El este căsătorit cu gorjeanca Alice. Ei dețin în prezent un cafe-bar în zona 23 August din Târgu Jiu. Cei doi muncesc la acest proiect de opt ani de zile și au investit în acesta toate resursele.

„Ideea înființării acestui complex turistic îi aparține soțului meu, care este un foarte priceput tâmplar. I-a plăcut foarte mult zona montană de aici și Cheile Sohodolului. El a fost mai mult cu ideile și cu munca, iar eu cu actele. El a dorit să reconstruim casele vechi în același mod, cu arhitrectura tradițională dar cu unele mici modificări, care țin de confort“, ne explică Alice. Soțul ei este de profesie profesor de sârbă, croată și rusă, dar nu a profesat, el ocupându-se cu afacerile chiar și în Bosnia. Prelucrarea lemnului constituie mai mult un hobby pe care care l-a deprins de tatăl său.

Lemnul a fost recuperat de la casele vechi

Soții Dedic au găsit în Gorj și în județele învecinate case vechi sau pivnițe din stejar, pe care le-au achiziționat și dezmembrat, iar lemnele au fost duse la Runcu, unde au fost tratate corespunzător și au fost folosite la reclădirea caselor tradiționale.

„Totul este construit din lemn masiv, vechi de aproximativ 100 de ani și poate chiar mai vechi. Am cumpărat, efectiv, casele vechi. Am găsit astfel de locuințe în Gorj și în alte județe. Am achiziționat pivnițe vechi și căsuțe bătrânești. Am dezmembrat casele și am adus lemn cu lemn aici. Se observă că lemnul este tăiat și cioplit cu toporul. Lemnul a fost ignifugat și tratat pentru a ajunge în faza de a fi folosit. Este ca un muzeu. Am muncit enorm de mult la acest proiect. Într-o zi se puteau tăia doar câteva lemne. Cred că a cumpărat mii de lanțuri. Mulți nu știu ce muncă se află în spatele unei astfel de case. Dacă realizam casele din materiale moderne, complexul era terminat de mult timp. Restaurantul este realizat din lemn nou, dar tot esență de stejar, iar bucătăria am făcut-o din zidărie, pentru că normele sanitar veterinare nu ne-ar fi permis“, mai spune Alice.

Sacrificii pentru a finaliza complexul

Complexul se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați și urmează să-și deschidă porțile peste puțin timp. Din  cele șapte case tradiționale, cinci sunt cu etaj.

Pentru a duce la bun sfârșit această investiție, soții Dedic au fost nevoiți să facă o serie de investiții și să vândă chiar din spațiile comerciale pe care le dețin: „Toate veniturile realizate pe firmă au fost alocate acestei investiții. Am fost nevoiți să vindem chiar mai multe spații comerciale aflate în Târgu Jiu și în Bosnia pentru a putea să continuăm această investiție. O casă din aceasta costă cam cât un apartament. Sunt mândră de ce am realizat. În fiecare zi vin turiști să ne întrebe când deschidem, dar totul se face manual și durează. A fost dorința soțului meu să construiască locuințele din această esență de lemn. După opt ani, sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să deschidem acest complex“.

Mobilier din lemn masiv

Și mobilierul din casele tradiționale este unul special. „Mobilierul este făcut pe comandă, din lemn masiv. Am găsit mai mulți meseriași. Lucrează și soțul meu, dar nu a avut timp“, ne-a mai explicat Alice Dedic. Soțul se află în Gorj de peste 20 de ani. „I-a plăcut aici, pentru că mentalitatea este apropiată cu cea din țara sa”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.