Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

A fi departe de meleagurile natale înseamnă a fi mistuit, zi de zi, de un dor a cărui intensitate nu scade, spune Constantin (Titi) Bratiloveanu, un gorjean plecat în Italia de mai bine de un deceniu și jumătate. Tot ce își dorește este să se poată întoarce în țara sa, dar înainte de asta vrea să își ajute concetățenii să aibă un viitor mai bun. A început în Gorj, județul natal, de unde a plecat în căutarea unei vieți mai bune, mai sigure din punct de vedere financiar. Pentru gorjenii săi, Constantin Bratiloveanu a pus la punct, după luni de studiu, un proiect menit să adune la un loc crescătorii de animale din județ, afaceriști și chiar autorități locale. I-a dat numele „Gustă natura” și speră ca în scurt timp să primească finanțare europeană. „Proiectul «Gustă natura» nu va da naștere unei industrii producătoare, ci va da naștere unei colaborări între crescătorii de animale (…) în așa fel încât într-o perioadă de cinci ani, colaborarea noastră să fie cunoscută ca una dintre cele mai importante zone de producție bio din Europa!”, spune antreprenorul Constantin Bratiloveanu.

img_9559    img_9563

A plecat de mult din Gorj, dar nu a uitat niciodată anii trăiți aici, amintirile rămânându-i  în suflet și minte. Nu regretă decizia luată, dar spune că dorul de țara sa îl mistuie.

„Știți ce au în comun românii plecați în străinătate cu marele Constantin Brâncuși?”, mă întreabă gorjeanul stabilit în Italia de 15 ani. După o pauză de câteva secunde răspunde cu ochii în lacrimi: „Dorința de a se întoarce acasă!”. Constantin Bratiloveanu a crescut în Gorj, aici a învățat dragostea de patrie, de natură și de animale.

A muncit de mic și va munci toată viața, căci știe că munca este o virtute. În Italia și-a făcut un rost, muncind din zori și până seara, iar grație efortului său le poate asigura fiicelor sale o viață așa cum el nu a avut în copilărie. Departe de casă-Gorjul natal-, Constantin Bratiloveanu s-a descoperit pe sine, a aflat că viața nu înseamnă doar bani și stres. Viața este bucurie și recunoștință lui Dumnezeu pentru tot ce ne dă”, spune afaceristul care își dorește să revină acasă, într-o bună zi.

„Mă gândesc mereu cu drag la oamenii muncitori din copilăria mea, la aceia care aveau animale și trăiau de pe urma lor, la ci care iubeau acele animale, le îngrijeau, pentru că de la ele mâncau. De când am început lucrul la acest proiect, am întâlnit crescători de animale extraordinari!

Pentru nea Vasile de la Bălești, de exemplu, este proiectul căci el își mângâie vacile și are grijă de ele, păstrează tradiția creșterii animalelor din aceea zonă. Pentru nea Ionel de la Tismana care cultivă terenul moștenit de la părinții săi și vinde ce face acolo.

Agricultura este viitorul. Putem avea un viitor și în Gorj. Proiectul va fi depus spre finanțare pe fonduri europene și sperăm să obținem finanțarea, suntem foarte optimiști. Astfel, să dea Dumnezeu, ca la primăvară, în mai, să punem piatra de temelie! Ca și localitate, vorbim de orașul Tismana, aici am teren și autoritățile au fost foarte deschise ideii mele”, a spus Constantin Bratiloveanu.

crescatori-animale-740x360

O poartă spre Europa

În anii petrecuți în Italia, Bratiloveanu nu a uitat de familia sa rămasă la Gorj și a ținut mereu legătura cu prietenii săi de aici. A fost la curent cu mersul economiei din Gorj, al mediului de afaceri, așa că a început să se gândească la un mod în care și-ar putea ajuta conaționalii.

După luni de zile de studiu, Constantin Bratiloveanu a ajuns la concluzia că cea mai de viitor investiție la Gorj este agricultura și zootehnia. Așa s-a născut proiectul „Gustă natura”. Vrea să schimbe lumea, mentalitatea crescătorilor de animale din Gorj, să le arate acestora că pot avea un viitor mai bun prin colaborare și comunicare, mergând pe același drum, având același scop:

„Din dragostea pentru natură, mediul înconjurător și mai ales din cea pentru oamenii mei de la Gorj, așa s-a născut «Gustă natura». Proiectul  nu va da naștere unei industrii producătoare, ci va da naștere unei colaborări între crescătorii de animale în anumite condiții, respectând ambientul.

Tot ce mâncăm pleacă din pământ! (…) în așa fel încât într-o perioadă de cinci ani, colaborarea noastră să fie cunoscută ca una dintre cele mai importante zone de producție bio din Europa! Investind în teritoriu, putem realiza acest obiectiv ținând cont că putem transforma dealurile, râurile, pășunile și terenurile arabile în munți de aur, totul prin unitate și colaborare.

Proiectul «Gustă natura» se bazează pe unitate și colaborare, pe nașterea unor raporturi oportune și de încredere profesională. Vreau să luptăm cu toții (cei din proiect) împotriva sărăciei!”, spune antreprenorul Constantin Bratiloveanu.

Ce presupune acest proiect

subventie-bovine

Proiectul „Gustă natura” va consta în realizarea unei ferme zootehnice pentru creșterea animalelor-bovine, ovine, porcine, a unui abator de sacrificare a animalelor, abator dotat conform normelor europene.

De asemenea, se va realiza o micro-fabrică pentru prelucrarea cărnii și prepararea unor produse tradiționale specifice Gorjului. Se dorește, de asemenea, realizarea acestor produse cu ingrediente naturale, fără folosirea conservanților chimici. Constantin Bratiloveanu a gândit acest proiect inedit și prin prisma ideii de formare profesională a crescătorilor de animale din zonă, iar aceștia vor trebui să fie dispuși să accepte condițiile de control și creștere necesare recunoașterii calității bio a cărnii.

„În proiectul «Gustă natura» mai este vorba și despre realizarea unor echipamente de descompunere a resturilor animale și vegetale pentru producerea de biogaz și de fertilizant natural, de realizare a unor bazine care vor capta apa de ploaie. Preparatele din carne și carne din «Gustă natura» vor fi promovate în spațiul Uniunii Europene.  Vrem să realizăm excelența prin produsele noastre, să o punem pe masa consumatorului din UE, din România.

Dorim să devenim producători de carne și preparate din carne de o calitate superioară, realizând întregul parcurs: creștere, sacrificare, preparare și vânzare. În cadrul proiectului, colaborarea cu crescătorul de animale din zonă este foarte importantă, mai ales pentru păstrarea unor tradiții moștenite care sunt în pericol să dispară din cauza nerecunoașterii raportului calitate-preț. (…)

Pentru realizarea acestui proiect am constatat că orașul Tismana are resursele naturale necesare. Aici, adică în satul Celei, dețin 30 de mii de metri pătrați de teren. Doresc implementarea acestui proiect pentru a contribui atât eu, cât și colaboratorii mei, la dezvoltarea economiei zonei”, a declarat Constantin Bratiloveanu.img_9564

Analiza pieței

Antreprenorul spune că în perioada 2014-2015 a realizat o analiză a pieței de desfacere și a discutat, alături de colaboratorii săi, cu peste 1.500 de potențiali consumatori ai viitoarelor produse „Gustă natura”.

„Le-am explicat doar ce vrem să realizăm la Celei, Tismana, și cum dorim să fie produsele noastre, iar ei au spus că ar cumpăra de la noi. (…) Calitatea cea mai mare a unui om este să se gândească la binele celuilalt, chiar dacă nu îl cunoaște. Cu acest principiu plecăm la drum când vine vorba despre «Gustă natura».

Fiecare consumator al produselor noastre are dreptul să știe ce mănâncă și ce pune pe masa copiilor săi! Am discutat cu comercianți și proprietari de restaurante din România, Austria și Italia”, a mai spus Bratiloveanu.

Antreprenorul spune că „patronul spiritual” al proiectului „Gustă natura” va fi Sfântul Constantin (și mama sa Elena), așa că în fiecare an, de această sărbătoare, la Celei, la sediul fermei vor fi organizate diverse evenimente cultural-artistice. Valoarea proiectului „Gustă natura” este de peste 800.000 de euro și va fi depus spre finanțare europeană.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.