Joi, 10 februarie, începând cu ora 18.00, Muzeul Național Constantin Brâncuși găzduiește spectacolul muzical „Dezleganie. Turneu dedicat lui Constantin Brâncuși”. Spectacolul este susținut de violonistul Sergiu CORBU Boldor și are o durată de 45 de minute. Structura spectacolului are la bază ceea ce Constantin Brâncuși numea: „Arta nu este decât un început continuu”. Printre Instrumentele muzicale folosite în spectacol sunt vioara și cavalul.
Evenimentul muzical „Dezleganie. Turneu dedicat lui Constantin Brâncuși” este un proiect independent al proiectului CORBU. Perioada aleasă pentru desfășurarea turneului marchează istoric încadrarea în timp a vieții și a morții lui Constantin Brâncuși, n. 19 februarie 1876-d. 16 martie 1957, iar simbolic „Începutul Lumii” – 1924, titlu pe care îl poartă una dintre lucrările sculptorului. Turneul va cuprinde 3 părți și se va desfășura în lunile februarie, martie, aprilie 2022.
Argumentul proiectului muzical
„Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.
Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu Corbu Boldor – violinist.
Turneul din anul 2020 a stat sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: «Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.»
Spectacolul muzical pe care îl propunem anul acesta se numește «Dezleganie» și este dedicat Sufletului. Legătura cu arta lui Constantin Brâncuși este sculptura «Începutul Lumii» : „Arta nu face decât să înceapă continuu.” , a precizat Denisa Șuță, managerul interimar al muzeului.
„Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet.”
„Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat. Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complexă și complexitatea simplătății, între fiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun îl găsesc în unitatea contradictoriilor pe care o regăsesc și la Brâncuși și la Sergiu Corbu Boldor. E timpul să simți altfel”, a precizat Luiza Mitu, cea care a realizat conceputul artistic al spectacolului.
Muzeul Național „Constantin Brâncuși”
Muzeul Național „Cosntantin Brâncuși” este o instituție nou înființată, în februarie 2020, la conducerea căreia se află managerul interimar Denisa Șuță. Muzeul este o clădire monument istoric, în care a locuit Constantin Brâncuși în perioada 1937-1938, perioadă în care a lucrat la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”.