Am vrut să descopăr Ansamblul Curţii Coţofenilor din localitatea Cotofenii din Față, județul Dolj, dar am rămas dezamăgit. Acest ansamblu arhitectural deosebit, situat pe malul râului Jiul, adăpostește o bogată istorie și o arhitectură impresionantă. Ansamblul Curţii Coţofenilor, format din Casa Coţofenilor, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, conacul neoromânesc, casa neoclasica, parcul și școala veche, este un simbol al trecutului glorios al acestei zone.
Istoria acestui ansamblu ne poartă înapoi în mijlocul secolului al XVIII-lea, când construcțiile au fost ridicate pentru prima dată. De-a lungul timpului, acestea au fost locuite neîntrerupt timp de două sute de ani și au fost incluse pe lista monumentelor istorice în anul 2004. Arhitectura lor impresionează prin zidurile groase, din cărămidă, amintindu-ne de vremurile apuse.
Un moment deosebit în istoria acestor construcții a fost vizita Reginei Maria a României în anii 1930, Casa Coţofenilor a fost gazda regală.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, moșia a fost împărțită între cele două fiice ale familiei, iar alături de casa veche s-a ridicat o nouă casă, în stil neoromânesc. Aceasta a fost finalizată în 1906, în același an în care arhitecții peisagiști E. Redont și E. Pinard au fost angajați să proiecteze parcul Curții de la Coţofeni. Astfel, ansamblul a fost îmbogățit de-a lungul timpului, cu fiecare generație punându-și amprenta asupra lui.
În anii ’70, ansamblul a devenit decorul pentru filmul Tănase Scatiu, regizat de Dan Pița. Ei bine, acest complex de clădiri a fost într-adevăr un loc bine așezat, deoarece de pe vârful dealului, conacul Cotofenilor domina întreaga zonă, oferind o priveliște panoramică spre Craiova.
În prezent, conacul este încă în litigiu între cei doi proprietari care ar vrea să-l restaureze.