Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Într-un sat uitat de lume, de lângă orașul Târgu Cărbunești, se află un muzeul unic în România. Este vorba de Muzeul Crucilor, care a luat ființă în urmă cu patru ani, în satul Măceșu, la inițiativa unui om de-al locului, Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor din Târgu Jiu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzeul de la Măceșu cuprinde 130 de cruci de diferite feluri. Pompiliu Ciolacu a colindat tot judeţul în căutarea crucilor tradiţionale.  Multe dintre ele erau în pericol de a fi distruse pentru că erau degradate, dar au fost luate şi recondiţionate. Pompiliu Ciolacu a reuşit să adune 130 de cruci de diferite feluri: de căpătâi, de pomenire, de jurământ, de iertarea păcatelor, de izvoare. Au fost expuse în incinta şi în curtea fostei şcoli primare din sătucul gorjean, care s-a închis în urmă cu mai mulţi ani, care se află chiar lângă biserică. Astfel a luat naştere Muzeul Crucilor.

Semnificația crucilor

Crucile de căpătâi se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarea păcatelor persoanei decedate. Crucile de jurământ sunt destinate iertării păcatelor celor care au minţit mult sau au jurat strâmb de-a lungul vieţii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De asemenea, curcile de iertare a păcatelor erau puse în partea Răsărit atunci când murea cineva, ca să treacă purificat în lumea celor drepţi. Crucile de izvoare sunt amplasate lângă o sursă de apă bună de băut, pentru a potoli setea celui care ajunge în acel loc.  „Ţăranul român s-a gândit şi la cel care va veni pentru prima dată pe aceste locuri, care atunci când găseşte o cruce de izvoare există un izvor sau o fântână din care să-şi potolească setea. De multe ori aveau mesaje foarte frumoase. Unul dintre ele m-a impresionat şi m-a pătruns până la suflet: «Călătorule, opreşte-te, potoleşte-ţi setea şi mulţumeşte-i bunului Dumnezeu». Un mesaj care ne face să fim mai buni, mai drepţi, să ne ajutăm aproapele şi să nu mai facem rău”, ne explică Pompiliu Ciolacu.

„Pomul vieţii”

În crengile unui pom au fost puse cruci de pomenire în cinstea marilor români, cum ar fi: Ion Creangă , Grigore Vieru, Petre Ţuţea, Tudor Arghezi, Maria Lătăreţu, Sergiu Nicolaescu, Toma Caragiu, Amza Pellea, Mihai Eminescu. Pe unele sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi.   Această piesă a fost denumită „Pomul vieții”.   Crucile de pomenire din Pomul Vieţii sunt realizate de copiii talentaţi care participă în fiecare la tabăra de pictură religioasă „Lumină din lumină”. Astfel, în fiecare an în Pomul Vieţii sunt adăugate noi cruci, în memoria românilor de seamă.

Pompiliu Ciolacu ne spune că mesajul transmis este acela că prin ceea ce au lăsat în urma lor nu vor muri niciodată:  „Pomul vieţii cred că este ceva unic. L-am numit în acest fel prin faptul că aici sunt numai cruci de pomenire pentru marii noştri oameni de artă, de cultură, de litere, actori, regizori, cântăreţi, politicieni etc. Odată citind numelor acestor mari români, îi pomenim şi nu le uităm numele. Acesta este şi mesajul, pentru că deși trupeşte s-au dus dintre noi, ei vor rămâne veşnici prin ceea ce au făcut pentru ţara noastră, pentru noi şi trebuie să le purtăm un respect aşa cum se cuvine. Probabil că mulţi vor fi impresionați de mesajele de pe aceste cruci, care cuprinde o replică sau un citat care au rămas memorabile.  Ideea de a realiza acest pom îmi aparţine. Prin cercetările pe care le-am făcut în tot Gorjul, am constatat că judeţul nostru este un muzeu în aer liber. Mesajul crucilor este aparte şi sacru, până la urmă, pentru că oamenii au găsit de cuviinţă că, pentru fiecare etapă a vieţii omului, trebuie să găsească o cruce sau o semnificaţie”.

Printre cei care au vizitat Muzeul Crucilor și au semnat în cartea de onoare se află și academicianul Eugen Simion şi actorul Marcel Iureş.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.