Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Agenții economici  au devenit interesați să angajeze persoane cu dizabilități, după introducerea unei modificări legislative. Astfel, trei persoane cu dizabilități care frecventează Centrul de zi „Christian“ din Târgu Jiu au fost angajate la o fabrică de mase plastice și ambalaje.

Sergiu, Ana Ramona și Nicolae sunt cei trei tineri cu dizabilități care au fost angajați, cu o jumătate de normă, la o fabrică de mase plastice și ambalaje.

Sergiu Stamatoiu, în vârstă de 25 de ani,  a reușit să se angajeze pentru prima dată în viața lui. Munca pe care o prestează nu i se pare dificilă. „Am fost sunat de la Centrul «Christian» să mă anunţe că s-a găsit un loc de muncă pentru mine. Nu am mai lucrat vreodată. Lucrez de pe data de 20 septembrie. Lucrez la o firmă de mase plastice. Fac diverse ambalaje. Lucrez la jumătate de normă. Nu mi se pare greu. Salariul este cel minim pe economie, dar sunt mulţumit, pentru că mai primesc şi bonuri de masă. Părinţii mă încurajează“, a precizat Sergiu Stamatoiu.

Ana Ramona Negrea suferă de hipoacuzie şi nanism. Ea are vârsta de 38 de ani, iar până acum nu a reușit să se angajeze. „Am încercat să mă angajez, dar nu am reuşit. Am încercat să mă angajez ca vânzătoare, dar nu am reuşit. Lucrez tot la fabrica de mase plastice. Am făcut diferite ambalaje. Nu este greu. Sunt mulţumită. Sper că ne vom putea adapta şi o să putem lucra opt ore“, a precizat Ana Ramona.

Nicolae Bădiţa are vârsta de 20 de ani şi suferă de tetrapareză spastică. Acesta este bucuros că are un loc de muncă și că poate să trăiască pe propriile picioare: „Cu toate acestea spune că poate să lucreze și opt ore pe zi: „Mă descurc foarte bine la locul de muncă. Nu este greu. Am mai fost angajat la o brutărie în Târgu Jiu. Munca este uşoară. Facem caserole, pantofari, lădiţe. Îmi doresc să lucrez opt ore pentru că salariul este mai bun şi pot să fac faţă. Familia mea mă susţine şi nu cer ajutorul familiei”.

Ordonanța de urgență care a declanșat interesul pentru angajarea persoanelor cu dizabilități

Prin Legea nr. 448 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu dizabilităţi, firmele care au mai mult de 50 de angajați sunt obligate să aibă 4% din numărul total al salariaților din rândul persoanelor cu dizabilități. În cazul în care nu îndeplinește această condiție, atunci unitățile sunt obligate să plătească la bugetul de stat salariul minim pentru fiecare loc neocupat de către o persoană cu handicap sau ar fi putut să cumpere de acești bani produse de la unitățile protejate. Ordonanța de urgență aprobată de Guvern nu mai dă posibilitatea agenților economici să cumpere produse de la unitățile protejate.

„În mod normal, interesul agenţilor economici pentru a angaja persoane cu dizabilităţi trebuie să crească, pentru că Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2017 care reglementează şi modifică Legea 448 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu dizabilităţi, în sensul că instituţiile şi persoanele juridice pot să angajeze persoane cu dizabilităţi pentru că, dacă nu o fac, trebuie să vireze către bugetul de stat salariul minim brut pe economie înmulţit cu numărul de locuri a persoanelor care nu sunt angajate.

Este o stimulare a angajării persoanelor cu dizabilităţi. Interesul trebuie să fie unul mare pentru că agentul economic sau instituţia cu peste 50 de angajaţi dă o sumă de bani la bugetul de stat fără să primească nimic în schimb. Astfel, angajatorii pot să investească banii în resursa umană. Au venit câteva societăţi să se intereseze de angajarea persoanelor cu handicap şi, în funcţie de activitatea pe care o prestează, am încercat să găsim persoana cu handicap care poate să facă faţă locului de muncă.

Persoanele care au angajate lucrează în domeniul maselor plastice. Am obsevat că s-au integrat foarte bine, pentru că după cele patru ore pe care le petrec la locul de muncă vin la Centrul «Christian» și sunt mereu zâmbitori. O persoană cu handicap este foarte loială angajatorului, pentru că, dincolo de a încadra în muncă o persoană, a făcut și o faptă bună”, a spus Daniel Andrei, directorul Centrului de zi „Christian” pentru persoanele cu dizabilităţi și vicepreședintele Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.