De multe ori am trecut prin orașul Filiași, din județul Dolj, și tot de atâtea ori am văzut un indicator micuț pe scria Mausoleul Familiei Filișanu, dar niciodată nu am mers să văd acest monument istoric…până astăzi. De la drumul principal, unde este indicatorul, până la acest Mausoleu, ajungi cam într-un minut, maxim două, cu mașina, și undeva pe la cinci minute dacă mergi pe jos.
O dată ce ajungi la acest Mausoleu rămâi impresionat de modul în care este construit, de arhitectura sa, dar rămâi dezamăgit de gunoaiele ce sunt în jurul său. Totodată, ajungând lângă acest monument istoric realizezi, încă o dată, că nu știm să ne promovăm zonele, că nu știm să scoatem în relief tot ce avem mai bun și, cel mai grav, nu știm să respectăm ce alții ne-au lăsat.
Acest Mausoleu a fost construit de boierul Dimitrie Filișanu, între anii 1865 – 1866. Construcția este opera arhitectului italian Theofil von Hansen, care s-a inspirat după un model francez, și mai este cunoscută sub denumirea de „Capela Sixtină a Olteniei”.
Trebuie precizat faptul că numele boierului Filișanu este strâns legat de istoria orașului Filiași, acesta lăsând în urma sa un spital, care poartă numele familiei, dar și două cișmele de apă pentru cei săraci. Chiar și liceul din oraș poartă numele lui Dimitrie Filișanu.