Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în luna septembrie a acestui an va apărea un album cu picturile semnate de Cornel Vana. Fotograful, referent în cadrul CJCPCT Gorj, Teodor Dădălău a ales unele dintre cele apreciate picturi ale clujeanului pentru a le prezenta în albumul “Cu Șevaletul prin Gorj”.

Cornel Vana s-a născut în 10 Martie 1957, în comuna Iara (județul Cluj) și locuiește de zeci de ani în municipiul Turda. Este absolvent al Școlii Populare de Artă Cluj (1980). Din 1985, când a debutat cu expoziția sa personală în Sala Expo din Turda, are sute de expoziții personale ducând numele Turzii atât în alte orașe din România, cât și peste hotare. Lucrările sale au fost prezentate şi apreciate în galerii de artă și la Târguri Internaţionale de Artă din Turda, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureș, Satu-Mare, București, Chișinău, Alba-Iulia, Florența, Sinaia, Londra, Budapesta, Angouleme, Puylarens și Salle de Breffroi (Franța), Sălciua, Sibiu, Teiuș, Tg Jiu, Sighișoara, Albac, Hunedoara, Baia Mare, Avrig, Bacău, Dej, Sângeorz, Osnabruck și Loningen Volksbank (Germania), New York și Denver (SUA), Olostrom, Solvesburg, Vaxjo și Malmo (Suedia) etc.

În multe din compozițiile artistului Cornel Vana apar ilustrate slujbe liturgice, elemente de cult, precum icoane, potir, cruce, cădelniță etc., dar accentul se pune pe interacțiunea omului cu obiectul de cult și oamenii consacrați cultului. Pictorul a avut mai multe expoziții la Târgu Jiu, sala “Florin Isuf”, iar curatorul lor a fost Teodor Dădălău. Cornel Vana folosește o cromatică de o netăgăduită forță și sensibilitate în tablourile sale.

Albumul “Cu Șevaletul prin Gorj” va fi lansat la București în cadrul unei expoziții la Opera Română pe 24 septembrie2023, expoziție care va fi cuprinsă în Tabăra Internațională de Arte Vizuale ”GORJFEST”.

Iată ce scrie Ionel Bota în albumul editat de CJCPCT Gorj: “Lucrările lui Cornel Vana pot fi interpretate ca astfel de descifrări ale unor realități pentru care explorarea formelor geometrice primare și anunțurile cromatice reprezintă adevărate instituiri ale liniștii primordialului, construcții și de-construcții ale eului cerebral în ritmările originale ale monotoniilor clasice.”

 „Vana este un pictor care de 40 de ani trăiește din pictură, ceea ce este un semn de exclamare foarte important, pentru că foarte rar se întâmplă așa ceva. Un om care reușește acest lucru înseamnă că a creat pe gustul oamenilor, înseamnă că oamenii s-au regăsit în ceea ce el a creat, înseamnă că oamenilor le-a făcut plăcere să aibă în casele lor o lucrare Cornel Vana”, spune Gabriel Herea, dezvoltând ideea că pictorul Cornel Vana „pictează despre oameni”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.