Secretarul de stat Cristian Videscu, șeful Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, a fost prezent în Gorj, participând la a doua ediție a Festivalului „RomânIA autentică”. Anul acesta, Departamentul Centenar -Guvernul României a fost partener principal al evenimentului de la Hobița. Ministrul Cristian Videscu a vizitat și câteva dintre cele mai importante obiective turistice ale meleagurilor noastre.
Cristian Videscu a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Prefecturii Gorj și ai Consiliului Județean. Secretarul de stat a spus că va reveni în luna august, când la Târgu-Jiu vor avea loc o serie de manifestări culturale dedicate comemorării a 100 de ani de la sacrificiul suprem al eroinei Ecaterina Teodoroiu. Un aspect important menționat de Cristian Videscu a fost acela legat de restaurarea Mausoleului eroinei, monument de patrimoniu. „Ne-am întâlnit cu reprezentanții Prefecturii Gorj și ai Consiliului Județean Gorj. Ca un element de noutate, după discuțiile avute cu autoritățile județene, Ziua Națională Brâncuși vrem să o transformăm în Ziua Internațională Brâncuși, să facem la anul, în oglindă, niște manifestări la Târgu-Jiu, Hobița și Paris. Sperăm să rămână internațională, căci Brâncuși este unul dintre cele mai vandabile branduri pe care le poate oferi România pe piață, alături de ia românească și alături de multe alte produse și concepte specifice. Ideea s-a născut în biroul domnului prefect Florescu, dar cu siguranță vom găsi și deschiderea necesară în Franța. ICR are mijloacele să pună în mișcare un asemenea eveniment. (…) Noi lucrăm acum la componenta cultural-tradițională, dar și la proiecte care au legătură cu restaurarea unor monumente de patrimoniu. La Gorj este vorba despre restaurarea mausoleului Ecaterinei Teodoroiu”, a spus secretarul de stat Cristian Videscu.
De asemenea, deoarece în 2018 vom marca 100 de ani de la Marea Unire, având loc o „salbă de evenimente” în toată România, Videscu a atins și acest subiect: „Gorjul va fi implicat într-o salbă de evenimente naționale, ale Centenarului. Vom avea, cu siguranță, evenimente care vor continua, ca Festivalul «RomânIA autentică». (…) Se vor găsi pârghiile necesare ca să ne putem implica și nu ne aplecăm doar spre data de 1 Decembrie, căci Centenarul este despre toți românii, nu doar despre și cu istorici. Vor avea loc dezbateri, conferințe, dar noi vrem să ducem Centenarul în casa și sufletul fiecărui român. Sunt lucruri deosebite care se pot face, un aspect pe care vrem să îl analizăm este partea de meșteșuguri, arta tradițională. (…) De exemplu, avem o problemă cu iile: nu mai sunt fabrici care să producă ață, pânză. Acel Fond Suveran de Investiții ar putea avea și o mică-mică latură de sprijin a artei și meșteșugurilor tradiționale autohtone. Se pot face ateliere diverse, de topit cânepa”, a spus secretarul de stat Cristian Videscu.
Cristian Videscu, încântat de locurile minunate din Gorj!
În perioada destul de scurtă petrecută în județul nostru, secretarul de stat a vizitat și câteva importante obiective turistice. Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, Hobița, Peștera Muierilor și Mănăstirea Crasna sunt doar câteva din locurile văzute de Cristian Videscu. „Zilele petrecute în Gorj mi-au oferit nu doar prilejul de a vedea locuri minunate ci și de întâlni oameni extraordinari. Mulțumesc Oana Paloș, mulțumesc Albinel Firescu! Datorită vouă, oricine se poate simți, în Gorj, acasă!”, a scris Cristian Videscu pe pagina sa de socializare.