Constantin Iulian Rădoi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, unde se pregătește intens pentru viitorul ce-l așteaptă. Tânărul de 17 ani este pasionat de tot ce înseamnă robotică, sport, științe și este într-o continuă documentare legat de tot ce-l interesează, după cum spune el, învățatul fiind pasiunea sa principală. Iulian este co-lider al echipei de robotică TeaBorgs și spune că, alături de coechipierii săi, a creat cele mai frumoase amintiri de până acum, în ciuda timpului sacrificat și a extenuării. Deși formează o echipă de numai un an, TeaBorgs a adus un lucru inedit în România, și anume, au construit un sistem de prindere nemaivăzut până acum. Chiar dacă își dedică o mare parte din timp activității pe care o desfășoară alături de cei de la TeaBorgs, Iulian nu-și neglijează studiile; elevul este olimpic pe județ la mai multe materii precum informatica, tehnologia informației, chimia, engleza și lingvistica, discipline la care a obținut locuri de la mențiune și până la locul II. Talentatul tânăr vrea să urmeze Facultatea de Automatică și Calculatoare a Politehnicii București și va încerca să-și deschidă o firmă, pe viitor.
Reporter: Spune-mi câteva cuvinte despre caracterul tău. Care sunt punctele tale forte? Dar slăbiciunile?
Constantin Iulian Rădoi: Sunt o fire calmă, atentă. Îmi place să analizez fiecare situație în detaliu pentru a putea acționa în cel mai bun mod. Sunt balanță, deci sunt perfecționist când vine vorba de proiecte/activități care mă interesează mult. Consider că punctele mele forte sunt atenția, calmul, interesul pentru oameni, afecțiunea pentru animale (am o pisică leneșă) și prieteni și posibilitatea de a mă dedica complet în anumite activități. Slăbiciunile mele sunt personalitatea mea, uneori egoistă, temătoare și critică; lipsa de răbdare și, uneori, spiritul perfecționist care mă împinge la decizii exagerate.
„Sunt co-lider al echipei de robotică TeaBorgs, iar rolurile mele de bază sunt programarea robotului…”
Reporter: Care sunt activitățile tale preferate?
Constantin Iulian R.: Pot spune că activitățile mele preferate sunt învățatul, sportul și ajutorarea oamenilor la nevoie. Iubesc să mă documentez cât mai mult despre orice legat de știință, tehnologie, business și marketing. Practic baschet, alergat sau merg la sală de câte ori îmi permite timpul. Mereu încerc să ajut toate persoanele care îmi solicită ajutorul.
Rep.: Faci parte din echipa TeaBorgs a CNTV. Care este rolul tău în acel grup și ce înseamnă pentru tine această ocupație?
C.I.R.: Sunt co-lider al echipei de robotică TeaBorgs, iar rolurile mele de bază sunt programarea robotului alături grupul nostru de programare și gestionarea activitații tehnice a echipei. Personal, participarea la acest concurs, alături de această echipă talentată, este, cu siguranță, cea mai frumoasă amintire a liceului din toate punctele de vedere.
Este o experiență amuzantă, extrem de educativă, obositoare și consumatoare de timp, complexă (cu foarte foarte multe detalii despre tot ce înseamnă o echipă, un concurs național, dedicare, responsabilitate) și pur și simplu minunată.
Rep.: Ce performanțe ați avut cu echipa TeaBorgs?
C.I.R.: Fiind primul an de participare, am reușit să ne clasăm pe locul 33 din 91 de echipe, pe divizia noastră. Am reușit să atragem atenția printr-un sistem de prindere, unic în Romanânia. Pentru următorul sezon avem pregătite noi arme: idei noi, experiență acumulată din sezonul precedent și multă ambiție.
Rep.: Consideri că robotizarea va fi nocivă pentru oameni?
C.I.R.: După părerea mea, robotizarea va fi nocivă pentru noi dacă nu reușim să realizăm un echilibru între automatizare și munca umană. Prea multă robotizare va duce, cu siguranță, la scăderea numărului de joburi pe glob și poate duce la scăderea randamentului firmelor în cazul în care nu ar fi folosită echilibrat.
Din păcate, sau din fericire, nu putem opri acest proces de automatizare, putem doar să-l echilibram. Sunt optimist în ceea ce privește acest aspect. Consider că omenirea va reuși să realizeze un echilibru sănătos.
Rep.: Pe lângă robotică, ce altceva te mai pasionează?
C.I.R.: Sunt pasionat de tot ce înseamnă știință, tehnologie și business, în special, automatizare, inteligență artificială și studiul sistemului nervos uman.
„Sursele mele principale de informare sunt școala si internetul…”
Rep.: Care sunt materiile preferate la școală sau subiectele ce-ți stârnesc interesul?
C.I.R.: Materiile mele preferate sunt informatica, fizica și matematica.
Rep.: De unde preferi să îți iei informațiile despre lucrurile care te interesează?
C.I.R.: Sursele mele principale de informare sunt școala si internetul. Îmi place să ascult audio-book-uri pentru informare/învățare, atunci când pot, iar cărțile pe care le citesc sunt de aventură, sci-fi, polițiste sau fantasy.
Rep.: Ce reprezintă școala pentru tine?
C.I.R.: Școala reprezintă, pentru mine, un mediu de învățare eficient și un loc de relaxare și socializare cu colegii și prietenii mei, pe unii dintre aceștia cunoscându-i de o viață.
„Cel mai important concurs/proiect la care am participat a fost, clar, concursul național de robotică BRD First Tech Challenge…”
Rep.: La ce concursuri/olimpiade ai obținut premii până acum?
C.I.R.: Până acum, la liceu am obținut mai multe premii la olimpiadele județene de chimie, informatică, tehnologia informației, engleză și lingvistică, de la mențiuni pană la locul 2.
Am participat la anumite concursuri de chimie, programare orientată pe obiecte și web, și business, singur sau într-o echipă, unde am obținut mentiunți și premiile 3 și 2, dar cel mai important concurs/proiect la care am participat a fost, clar, concursul național de robotică BRD First Tech Challenge, concurs în care am investit foarte mult timp.
Rep.: Cât de competitiv ești? Cât de important este să să fii primul?
C.I.R.: Din păcate, sunt foarte competitiv, dar în același timp, și destul de leneș și împărțit în multe activități. Totuși, încerc mereu să folosesc acest spirit competitiv pentru a mă dezvolta cât mai mult și mai bine și pentru a deveni cât mai eficient în împărțirea timpului și îmbunătățirea calității muncii.
Rep.: Te-ai gândit la o facultate pe care ai vrea să o urmezi și la un job care ți s-ar potrivi cel mai bine?
C.I.R.: Probabil că voi merge la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Politehnicii București din cauza speranței pe care o am în valoarea informației și skill-urilor pe care le pot obține acolo. Nu m-am gândit până acum la un job exact, dar știu că acesta va fi în IT. Antreprenoriatul mă atrage foarte, foarte mult, deci probabil voi încerca cât de mult voi putea să-mi deschid o firma.
Rep.: Unde te vezi peste 10 ani?
C.I.R.: Sincer să fiu, nu am o imagine exactă a viitorului. O să lupt continuu să devin un antreprenor de succes și să am o viață fericită și interesantă. Sper să pot schimba cât mai mult lumea în bine.