De multe ori, când merg prin țară și mă întâlnesc cu prieteni din alte județe mă întreabă ce pot vizita în Gorj, dacă vin aici, și de fiecare dată îmi place să le vorbesc despre locul unde m-am născut. Avem un județ frumos, cu locuri ce merită vizitate, dar și promovate în același timp.
De fiecare dată, când încep să le vorbesc despre Gorj, încep cu Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, dar și despre Casa Memorială a sculptorului de la Hobița. Încerc să le explic de fiecare dată că noi gorjenii avem aceste opere pe care mulți și le-ar dori, aceste opere care ar trebui mult mai mult promovate, dar și mult mai mult respectate de către români.
În același timp, le vorbesc despre Mânăstirea Tismana, locul unde a fost înființată prima școala de caligrafi și copiști de cărți bisericești sau locul unde, în anul 1406, s-au întâlnit Mircea cel Bătrân și regele austro-ungar Sigismund de Luxemburg, încercând să formeze o alianță împotriva turcilor.
Totodată nu am cum să uit să le povestesc despre Peștera Polovragi, locul unde se spune că a trăit zeul suprem al dacilor Zalmoxe, sau despre Peștera Muierii, locul unde se adăposteau femeile și copiii atunci când bărbații mergeau la război.
Pentru cei care iubesc muntele le spun că pot merge pe Transalpina, pe drumul Regelui, sau iarna pot merge la Rânca unde pot schia, dar și unde se pot bucura de ospitalitatea celor care au cabane, pensiuni și hoteluri în această zonă.
Le mai recomand, de multe ori, Cheile Sohodolului, locul unde s-a filmat celebrul film românesc Mărgelatul, dar și Munții Parâng, acolo unde există multe trasee turistice pentru iubitorii de munte.
Nu în ultimul rând, celor care sunt interesați de monumentele istorice, le recomand Biserica din lemn de la Dealul Ocii, în mare parte datorită inscripției din era bizantină.
De fiecare dată, le spun că din acest județ s-au ridicat Ecaterina Teodoriu sau Tudor Vladimirescu, că avem Cheile Oltețului sau Mânăstirea Lainici, și că în această zonă se poate mânca bine.