Între anii 1815-1902 a trăit în Tismana, Gorj, un călugăr-pitic (Călugărul cel mic) considerat cel mai scund român din istorie. Măsurând numai 114 cm, Gherasim Cornescu a devenit cunoscut pentru mărimea sa neobișnuită, el ocupând locul 16 în lume într-un top realizat de antropologii germani. Primul loc al acestui top este ocupat de piticul Borwilawsky a cărui înălțime era de 78 cm.
Pentru a aminti de Călugărul cel mic există o carte poștală care îl înfățișează pe acesta lângă Mănăstirea Tismana, iar o ilustrată cu el a circulat și înaintea morții sale, până în anul 1902. Alexandru Vlahuță descrie cum era privit călugărul de la Tismana în „România Pitorească”, iar caracterizarea sa arată cât de neobișnuită era apariția unui astfel de pitic pentru omul de rând.: „În poarta mănăstirii ne iese înainte «piticul Tismanei», un călugăr mic, spân, cu faţa zbârcită ca un hrib, o mogâldeaţă de om, cu glas de copil, cu ochi şi mişcări de maimuţă. Arătarea aceasta ciudată se potriveşte de minune cu sălbăticia locului în care ne aflăm.”
La polul opus, înregistrat ca fiind cel mai înalt român din toate timpurile, uriașul Gogea Mitu din județul Dolj, născut la 14 iulie 1914, măsura 2,42 metri, avea 183 de kilograme și purta mărimea 50 la pantofi. Acesta era un fost campion la box, iar complicațiile survenite din cauza gigantismului de care suferea i-au adus sfârșitul la numai 22 de ani.