Zece mănăstiri există în județul Gorj, cea mai nouă dintre acestea fiind înființată în urmă cu doi ani în localitatea Suseni, din comuna Runcu. Este vorba de Mănăstirea cu hramul Sfântul Ilie, care se află lângă Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.
Stareța Mănăstirii Sfântul Ilie este Emanuela Vancea, care a venit în acest loc de la Mănăstirea din localitatea Strâmba Jiu. Alături de ea, se mai află la Suseni alte opt măicuțe, obștea mănăstirii fiind formată din nouă viețuitoare. „Ne-am adaptat foarte bine, spre slava lui Dumnezeu. Facem rânduielile slujbei zilnice, împletim ascultarea cu rugăciunea și suntem în folosul creștinilor și al bolnavilor aflați în spitalul care funcționează în apropiere“, spune maica stareță Emanuela Vancea.
Un loc minunat
Ultima mănăstire din Gorj este ridicată pe unul dintre cele mai frumoase locuri: un platou situat la o înălțime de aproape 800 de metri, de unde se poate admira o priveliște superbă. De aici se poate vedea o mare parte din județul Gorj, chiar și până la Turceni.
Credincioșii au început să cunoască această mănăstire așezată în cel mai frumos loc din Gorj. „Credincioșii vin în special de la Târgu Jiu și de la spitalul de lângă noi“, ne explică stareța Emanuela Vancea.
Viața nu este ușoară pentru măicuțele care trăiesc la această mănăstire, pentru că legătura cu restul lumii este făcut pe un drum îngust și cu multe serpentine, care iarna este dificil de străbătut din cauza zăpezii care cade din abundență în această zonă.
„Este mai greu de urcat iarna. Pe timpul rece rămânem la mănăstire și nu mai plecăm“, spune maica stareță. Emanuela Vancea a făcut adevărate minuni: a contribuit la construirea de chilii și o mică gospodărie de unde cei aflați aici să-și procure cele necesare. A fost adus chiar și pământ pentru a se amenaja o mică seră, deoarece solul este plin de pietre.
Scurta istorie a Mănăstirii „Sfântul Ilie“
Maica stareță ne prezintă și o scurtă istorie a acestui loc: „În anul 2005 s-a pus piatra de temelie de către Înalt Preasfințitul Teofan cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Mină, sub ctitoria părintelui Irinei Silivilașu, protosingherul mănăstirii.
În anul 2010 a fost sfințită cu hramul Sfântul Prooroc Ilie, de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Irineu. În anul 2015 a fost ridicată la statutul de mănăstire“.
Până în anul 2015, mănăstirea a funcționat ca schit.