Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pe locul unei foste biserici grecești astăzi în Sibiu se află Catedrala Mitropolitană din Sibiu, ce poartă hramul Sfânta Treime. Biserica a fost construită între anii 1902 – 1906, a fost ctitorită de către mitropolitul Ioan Mețianu și construită după planurile inginerilor arhitecți Virgil Nagy și Joseph Kammer din Budapesta.

  • Catedrala Mitropolitană din Sibiu este una dintre cele mai frumoase clădiri din acest oraș, fiind trecută pe lista monumentelor istorice în anul 2014;
  • A fost un proeict dorit de toți credincioșii din Transilvania;
  • A fost creată ca o copie a Catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol, dar la o scară mai mică.

Cel care a avut ideea ridicării unei catedrale ortodoxe în Sibiu a fost mitropolitul Andrei Șaguna, care printr-o circulară trimisă în preajma Crăciunului din anul 1857, după ce în prealabil obținuse aprobarea Împăratului Franz Joseph I, îi îndeamnă pe preoți și pe credincioși să contribuie la ridicarea catedralei:

„avem lipsă neîncunjurată de o biserică episcopească la Sibiiu, care să fie maica tuturor bisericilor din eparhia noastră […] să alergați cu ajutorul vostru […] să dați spre acest sfârșit din cele ce aveți și cu ce v-a miluit Dumnezeu, luând pilda de la văduva cea săracă […] toate spre binele lor și spre bucuria noastră a tuturora […] așa și bogații și săracii mă vor mângâia pe mine și-mi vor ușura grijile mele”, fragment din circulara trimisă către preoți și credincioși.

Andrei Șaguna a donat 2.000 de florini, iar Împăratul Franz Joseph I 1.000 de galbeni

În urma apelului făcut s-a început organizarea colectei propriu-zise, primul donator fiind însuşi Împăratul Franz Joseph I care a donat 1000 de galbeni, urmat apoi de guvernatorul Transilvaniei cu 50 de galbeni, dar și de mitropolitul Andrei Șaguna cu 2000 de florini.

Unii istorici spun că de fapt primul donator ar fi fost chiar Andrei Șaguna, anunțul său cu privire la suma donată fiind făcut pe 4 decembrie 1857.

Lucrările au început abia în anul 1902 şi au continuat până în 1904, când biserica a fost pusă sub acoperiş, fiind coordonate de către arhitectul Sibiului de atunci Iosif Schussnig. Planul catedralei a fost acceptat în urma unui concurs la care s-au prezentat 31 de arhitecţi, fiind declarat câştigător planul arhitecţilor Virgil Naghy şi Iosif Konemer.

Nicolae Iorga a participat la sfințirea Catedralei în 1906

În ziua de 13 decembrie 1904 au fost sfinţite şi aşezate în cele două turnuri cele 4 clopote. S-au confecţionat apoi iconostasul şi stranile în Bucureşti, la firma lui Constantin Babic, a fost introdusă lumină electrică şi a fost pictată cupola. Pictura acesteia ca şi a iconostasului a fost făcută de către Octavian Smighelschi, originar din satul Ludoş, judeţul Sibiu.

La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfinţită de către mitropolitul Ioan Metianu, împreună cu episcopul său sufragan de la Arad, Ioan Papp, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La sfinţire a fost prezent şi profesorul Nicolae Iorga.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.