Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Foarte mulți gorjeni au intrat, alături de prieteni, cel puțin o dată la Simigeria din centrul municipiului Târgu-Jiu, dar puțini sunt cei care cunosc istoria acestui imobil. Grație volumului din 2010, din vasta operă „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine”, al magistratului Ion Duguleanu (și al colaboratorilor săi n.red.) puteți afla povestea acestei case în care de ani buni funcționează celebra Simigerie din orașul lui Brâncuși. 

 

Pe principala arteră de circulație pietonală din municipiul Târgu-Jiu se află un imobil unde de ani buni funcționează Simigeria, unul dintre cele mai cunoscute localuri de petrecere a timpului liber. Ion Duguleanu, în volumul „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine”, scrie că această clădire pare a fi fost construită înainte de 1900, iar în 1912, casa era deținută de Maria Șt. Popescu, care a înstrăinat-o în 1924 fraților Clima. img_1321

Frații Clima, originari din Macedonia (aromâni sau machedoni), au deținut casa pe toată perioada interbelică. Și atunci, ca și acum, clădirea era zidită pe temelie joasă, fundație din piatră de râu, pereți din cărămidă, avea în față o cameră mare care le servea fraților Clima pentru activitățile comerciale, apoi o magazie de mărfuri, camere de locuit și cămară.

simigerie23Frații Eftimie și Cristea Clima s-au născut în Macedonia, dar au venit în România, în căutarea unui trai mai bun.

Cel mare, Eftimie, a intrat în țara noastră în 1892 și s-a angajat ca brutar la Alexandria, unde a rămas cinci ani. Fratele cel mic a venit direct la Târgu-Jiu, în 1895, la un alt macedonean.

În 1900, frații Clima au decis să înceapă o afacere împreună în domeniul panificației.  Au deschis o mică prăvălie la Bărbătești și, după trei ani, un magazin alimentar la Târgu-Jiu. În 1925, frații au cumpărat mai multe imobile în Târgu-Jiu: actuala Simigerie și imobilul de la numărul 41, fost 39. La imobilul de pe strada Victoriei, numărul 24, a funcționat cam mereu panificația, ca gen de activitate comercială. Acum, aici găsim Simigeria.

Cei doi frați au deschis o brutărie și ca să își atragă clientela, au scăzut prețul pâinii. Deoarece afacerile le erau înfloritoare, frații au mai achiziționat în perioada 1927-1930 alte imobile pe aceeași stradă.img_1320

„(…) după decesul lui Eftimie Clima, în 1945, moștenitorii acestuia și fratele său au decis să sisteze starea de indiviziune și au împărțit averea. Maria Clima, fiica cea mare a lui Eftimie, a primit actuala Simigerie. (…)

În anii următori, fiul lui Eftimie, Cristache Clima, a continuat afacerile tatălui, dar aprovizionarea pe timpul secetei din 1946-1947 s-a făcut extrem de greu, pâinea era raționalizată.

Cu toate acestea, în 1947, Cristache Clima a obținut prin licitație publică fabricarea și distribuirea pâinii pentru angajații de pe șantierul Bumbești-Livezeni-cale ferată. (…) Fiica sa este avocatul Liliana Clima”, scrie magistratul Ion Duguleanu în volumul mai sus amintit.

img_1322 simigerie

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.