Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Într-o atmosferă de bucurie, dar și de aducere aminte a tot ce înseamnă Constantin Brâncuși pentru gorjeni și pentru restul lumii, la Casa Artelor din Baia de Fier, astăzi, cu doar o zi înainte de împlinirea a șase decenii de la trecerea în eternitate a geniului sculpturii moderne, a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului Titanului de la Hobița. Sculptura a fost realizată de Constantin Sinescu, la inițiativa profesorului univ. dr. Gheorghe Mecu, președintele Asociației Cultural-Științifice „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier și membru al Uniunii Scriitorilor din România. „Constantin Brâncuși ne reprezintă din toate punctele de vedere, datorită lui am devenit cunoscuți în lume. Există două categorii de oameni, unii care s-ar putea numi proprietari de Brâncuși, aceia suntem noi toți, căci ne recunoaștem în Brâncuși. Dar, mai există și negustorii de Brâncuși, dar aici nu sunt ei prezenți! Domnul Mecu a făcut foarte multe lucruri pentru Baia de Fier, pentru cultura gorjenească. Dumnezeu mi-a dat mai mult decât îmi trebuie, mă simt obligat să dau și eu la rândul meu-este ceea ce mi-a spus domnia sa cu ani în urmă! Și acest lucru îl caracterizează”, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

bust 1 bust 5

Asociația Cultural-Știintifică „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier,  CJCPCT Gorj și Consiliul Județean Gorj, au organizat pe 15 martie, un eveniment cultural în memoria lui Constantin Brâncuși. Din inițiativa poetului-profesor universitar doctor Gheorghe Mecu, în fața Casei Artelor și Muzeului Etnografic din comuna Baia de Fier a fost dezvelit bustul lui Constantin Brâncuși, operă realizată de sculptorul Constantin Sinescu. La eveniment au participat zeci de elevi de la unități școlare din comună și localitățile învecinate, primarii de la Novaci, Polovragi, Bumbești-Pițic, viceprimarul de la Baia de Fier, poetul Nicolae Dragoș, Consiliul Județean Gorj fiind reprezentat de vicele Ciprian Florescu. „Acum câțiva ani l-am cunoscut mai bine pe domnul profesor Mecu, care venise la mine și la CJ cu ideea de a înființa un muzeu etnografic pe cheltuiala sa, așa cum a făcut foarte multe lucruri pentru comunitate. Este un prilej de rememorare și de bucurie! (…) Datorită domnului Gheorghe Mecu și sculptorului Sinescu vom dezveli o statuie a lui Brâncuși, aici, la Baia de Fier. Constantin Brâncuși ne reprezintă din toate punctele de vedere, datorită lui am devenit cunoscuți în lume. Există două categorii de oameni, unii care s-ar putea numi proprietari de Brâncuși, aceia suntem noi toți, căci ne recunoaștem în Brâncuși. Dar, mai există și negustorii de Brâncuși, dar aici nu sunt ei prezenți! Domnul Mecu a făcut foarte multe lucruri pentru Baia de Fier, pentru cultura gorjenească. Casa Artelor din Baia de Fier și Muzeul Etnografic sunt rezultatul muncii domnului Mecu. Aici au avut loc și vor avea an de an tabere de pictură și sculptură, concursuri naționale de poezie etc. Să veniți cât mai des aici!”, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

bust 2 bust 3

Reprezentantul CJ Gorj a vorbit despre importanța lui Brâncuși și i-a mulțumit profesorului Gheorghe Mecu. „Suntem acasă la domnul profesor Mecu, într-un loc unde spiritul lui Brâncuși se va așeza și va privi spre tot ce se întâmplă aici! Suntem într-un moment extraordinar, se împlinesc 60 de ani de la moartea lui Brâncuși, de la trecerea sa în eternitate. Cuvintele de mulțumire vin din tot sufletul către acești oameni minunați, care au dovedit că se poate, că trebuie să punem toți umărul la promovarea meleagurilor noastre. Vreau să îi mulțumesc domnului profesor Mecu, în mod excepțional, căci ideea a fost a dumnealui. Mulțumirile noastre, ale Consiliului Județean Gorj, merg către domnul Mecu și către domnul Sinescu, sculptorul care a realizat bustul de aici. Aici, Constantin Brâncuși va privi spre noi, toți! Să dea Dumnezeu să avem aceleași gânduri bune atunci când vine vorba de valorile noastre!”, a spus Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

„M-am afirmat în Gorj și am primit foarte multe aprecieri! Pe atunci sculptam în lemn, apoi am trecut la marmură. Îi mulțumesc domnului Mecu pentru ocazia pe care mi-a dat-o! Dorința mea de a face un bust al lui Brâncuși s-a împlinit. Am făcut un bust din lemn, dar în maniera cubistă, cu ani și ani în urmă! Am înțeles că domnul Mecu mai vrea să facem și alte busturi. Prin acest bust, aduc și eu mulțumiri județului Gorj, căci aici m-am afirmat!”, a declarat sculptorul Constantin Sinescu.

Ctitor de biserică, un intelectual neobosit și un om cum rar întâlnești

Născut la 24 aprilie 1941, în comuna Baia de Fier, satul Poienari, doctor în economie, profesor universitar doctor, doctor honoris causa al mai multor universităţi din lume, Gheorghe Mecu este și un scriitor prolific. Gorjeanul a scris volume de poezie, proză şi de ştiinţă. Profesorul Mecu este ctitorul bisericii ridicate în Baia de Fier, în apropierea Casei Artelor și a Muzeului Etnografic. Despre personalitatea sa, a vorbit și Ion Cepoi: „N-am să uit niciodată ce mi-a zis domnul Mecu la una dintre întâlnirile noastre: «Dumnezeu mi-a dat mai mult decât îmi trebuie, mă simt obligat să dau și eu la rândul meu!» De ani de zile, domnul Mecu exact asta face, ne dă ce crede dânsul că ne trebuie! Și bine face!”. În prezența prietenilor și a oficialităților care au venit la Baia de Fier, la evenimentul cultural organizat de Asociația Cultural-Știintifică „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier, academicianul Mecu a povestit cum a înființat Muzeu Etnografic, Casa Artelor. „Întotdeauna am fost primit cu dragoste aici, la Baia de Fier. Vreau să mulțumesc copiilor care au participat la eveniment. Împreună toți cei care suntem aici, ne-am adunat ca să îi aducem un omagiu lui Constantin Brâncuși. Titanul de la Hobița a fost la Polovragi, iar la Baia de Fier avem Peștera Muierilor, făcând, astfel, o linie de turism care se leagă cu operele din Târgu-Jiu! Alături de noi este și un nepot de-al lui Brâncuși, domnul Petre Brâncuși de la Peștișani. Nu cer niciodată nimic, tot ce am făcut aici va rămâne comunității. În iunie vom dezveli bustul lui Tudor Vladimirescu, tot aici la Casa Artelor. Este o mare bucurie faptul că am reușit să organizăm acest eveniment”, a spus poetul Gheorghe Mecu.

bust 4 bust 6

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.