Fundația Cultural-Ştiinţifică „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier organizează, pe 15 martie, de la ora 11:00, festivitatea de dezvelire a bustului marelui sculptor Constantin Brâncuși, cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la naștere și 60 de ani de la trecerea în neființă. La eveniment vor participa autoritățile locale și județene, dar și alți numeroși invitați.
Fundația Cultural-Știintifică „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier va organiza miercuri, 15 martie, un eveniment cultural-artistic în memoria lui Constantin Brâncuși. Deoarece anul acesta se împlinesc 60 de ani de trecerea în neființă a Titanului de la Hobița și 141 de ani de la nașterea sa, poetul pr. univ. dr. Gheorghe Mecu, președintele Asociației Cultural-Științifice din Baia de Fier, a decis să organizeze acest eveniment de comemorarea sculptorului. Cu această ocazie, la Baia de Fier, în fața Muzeului Etnografic și a Casei Artelor, va fi dezvelit bustul lui Constantin Brâncuși. Organizatorii manifestării sunt Fundația Culturală „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier, CJCPCT Gorj, Consiliul Județean Gorj.
La manifestare vor participa personalități ale vieții culturale și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. „Pe 15 martie vă invităm la Baia de Fier, la un eveniment cultural. Vor participa autoritățile locale și județene, primarii comunelor Crasna, Polovragi, Mușetești, Bumbești-Pițic, Novaci, Alimpești, Alunu-județul Vâlcea, dar și elevi, cadre didactice. Invitații vor ține alocuțiuni. Bustul lui Constantin Brâncuși a fost realizat de sculptorul Constantin Sinescu. Va mai participa la eveniment anumiți poeți, personalități din Capitală”, a declarat poetul Gheorghe Mecu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele Asociației Cultural-Științifice din Baia de Fier.
Despre Gheorghe Mecu
Academicianul Gheorghe Mecu, originar din Baia de Fier, a înființat aici atât un Muzeu Etnografic, cât și o Casă a Artelor, care în 2014 a intrat în „circuitul cultural” al Gorjului. De atunci, aici, vara, au fost organizate tabere de artă plastică destinate copiilor. De asemenea, pr. univ. dr. Mecu a organizat Festivalul Naţional de Tradiţii şi Poezie „Plaiuri gorjene”, ediţia a I-a, în perioada 10-17 decembrie 2015. „Unicitatea unui om nu este dată doar de geniul său (…) Un om cu o astfel de unicitate este academicianul Gheorghe Mecu, părintele unei ramuri a ştiinţelor economice şi a ideii că spiritul este singura formă în care se desăvârşeşte orice materie. (…) A ridicat, la Baia de Fier, «Casa Artelor» şi «Muzeul Etnografic», este Ctitorul unei Sfinte Biserici, este dascălul recunoscut de academii europene, călăuza universitară a tinerelor generaţii de studenţi, gorjeanul a cărui traiectorie a străbătut atât bolta, cât şi rădăcina lucrurilor. (…) Domnul academician Gheorghe Mecu seamănă tot mai mult cu troiţele româneşti de la răspântia acestui neam, troiţe pe care strămoşii noştri le- au cioplit direct în rădăcina acestui pământ, tocmai ca România să nu rătăcească drumul spre ea însăşi!”, a spus, despre academicianul Mecu, poetul Laurian Stănchescu.
2 Comments