Bogdan Stetco este un nume despre care vom auzi cu siguranță peste timp, căci acest tânăr de 20 de ani, originar din județul Brașov, născut din dragostea dintre o râșnoveancă și un maramureșan este unul dintre puținii tineri care se mai ocupă de conservarea și promovarea tradițiilor populare. „La cei 20 de ani ai săi, Bogdan Stetco este dansator, tânăr coregraf, care insuflă copiilor dragostea pentru jocul popular și cântecul străbun”, spune interpretul gorjean Gabriel Gorjanu despre prietenul său din Brașov. Chiar dacă nu este gorjean, considerăm că românii care promovează tradițiile și își iubesc patria merită promovați!
Tânărul Bogdan Stetco, alături de Marian Olteanu sunt îndrumătorii unui grup de 50 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Deși are 20 de ani, preferă șezătorile din satul natal ieșirii în cluburi și dansul popular celui modern! Nu este pasionat doar de dans, ci în sufletul său frumos nutrește o imensă dragoste pentru tradițiile românești și a reușit să alcătuiască o frumoasă colecție de costume tradiționale românești din mai toate zonele țării, cu care se mândrește. „Este un tânăr excepțional. Printre aceste costume pe care le colecționează Bogdan, se găsesc și piese foarte vechi de patrimoniu, din Maramureșul istoric și multe piese din Gorj și Mehedinți-cămăși, ii, zăvelci, zadii. Despre pasiunea față de tradiție și folclor, tânărul Bogdan mi-a spus că toate i-au fost insuflate de bunicul său din Râșnov, vestit lăutar al acestui oraș, păstrător și promotor al jocului și folclorului vechi din zona Brașov. Bogdan a realizat alături de alți iubitori de tradiții precum Marian Olteanu și directoarea Ansamblului «Poarta Dorului», doamna Ionela Bran, numeroase manifestări culturale dedicate dansului și cântecului, manifestări la care a luat parte și s-a implicat activ”, a spus interpretul Gabriel Gorjanu.
Promovează tradițiile locale!
Este un tânăr ambițios și aparte față de mulți din generația sa! Știe acest lucru, dar nu se rușinează de pasiunea sa pentru folclorul autentic. Este născut în Râșnov, județul Brașov și lucrează într-o fabrică de mobilă pictată și colaborează cu Ansamblul „Poarta Dorului” din Bran, alături de care a mers la numeroase festivaluri. „De mic am crezut în valorile noastre de neam, am ascultat cu drag cântecele bunicului, pe care mi le amintesc și pe care le știu. De la bunicul am învățat că dacă vreau să reușesc în domeniul folclorului autentic, am nevoie de dragoste, dăruire, multă muncă și seriozitate. Arta coregrafică presupune multă răbdare, multe repetiții și de mult respect pentru cei din jur și pentru dansul popular în sine. Îmi doresc să mă înscriu la o facultate, dar momentan timpul și situația financiară nu-mi permit. La ansamblu, ne autofinanțăm și din spectacole ne strângem bani ca să ne putem «gospodări»: avem nevoie de costume, încălțăminte, plecări la diferite emisiuni tv! Aș vrea ca pe viitor să imprim din cântecele învățate de la bunicul!”, a spus, pentru Revista Cult-ura, brașoveanul Bogdan Stetco. Tânărul care iubește muzica meleagurilor natale, unde jocurile și dansurile sibiene se îmbină frumos cu cântecele din sud, promite să impresioneze de fiecare dată cu ținuta sa impecabilă și cu glasul său puternic și bine timbrat!