Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

15055833_564692083725150_2652109650607097175_nUn amplu eveniment cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi s-a desfășurat în perioada 14-20 noiembrie, în capitala Belarusului, Minsk. Manifestarea „Români în cultura universală“ s-a desfășurat în cadrului „Anului Brâncuși“ și s-a desfășurat la iniţiativa Ambasadei României. Evenimentul a debutat, luni 14 noiembrie, cu vernisajul unei expoziții româno-belaruse de sculptură, pictură, grafică și fotografie la Galeriile Muzeului de Istorie din Minsk.

Expoziția, intitulată Omagiu Lui Brancuşi, a reunit lucrări semnate atât de autori români, cât și de artiști belaruși. Printre aceștia numărându-se sculptorii Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș, Nicolae Fleissig, Panaite Chifu, Neculai Păduraru, Valer Neag, Ioan Pop-Vereta, Mihai Țopescu, Ionel Iștoc, Ioan Grecu, partea belarusă fiind reprezentată prin lucrări semnate de Mihail Borozna, Vladimir Zinkevici, Serghei Așuha, Fiodor Șurmeleov, Evgheni Ivanov şi Iurii Iakovenko.

„Expoziția a fost deschisă de Viorel Moșanu, ambasadorul României la Minsk și de Boris Svetlov, ministrul Culturii al Republicii Belarus. Au luat cuvântul domnul Vlad Ciobanu, curatorul expoziției din partea României, doamna Ekaterina Kenigsberg, curatorul din partea belarusă, Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Mihail Borozna, rectorul Academiei de Arte din Republica Belarus, dar și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu“, se arată într-un comunicat al Centrului „Constantin Brâncuși”.

Vernisajul, la care a participat un numeros public alcătuit din personalităţi culturale şi artistice române şi belaruse, ambasadori ai mai multor state acreditaţi la Minsk, mass-media locală şi naţională belarusă, s-a incheiat cu un concert de piese muzicale inspirate din folclorul românesc, semnate de compozitorul Erik Satie, prietenul lui Brâncuși, „Sunete fundamentale” (Trois Gnossiennes), interpretat de pianistul Artem Șaplyko, solist al Filarmonicii de Stat din Republica Belarus.

Colocviu științific la Academia de Arte

img-20161115-wa0020

Un colocviu ştiinţific s-a desfășurat marţi, 15 noiembrie 2016, la Academia de Arte a Republicii Belarus. În cadrul acestuia, Doru Strîmbulescu a prezentat prelegerea „Conceptul unitar al ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu în viziunea filosofului Constantin Noica”, iar sculptorul Vlad Ciobanu a vorbit despre școala românească de sculptură.

Pe parcursul colocviului a fost prezentat filmul de promovare cu Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, iar, la final, a fost o sesiune de întrebări și răspunsuri cu studenții și profesorii de la prestigioasa instituție de învățământ din Republica Belarus.

În ultima zi a manifestării, membrii delegației române au beneficiat de un tur al orașului Minsk și al împrejurimilor, însoțiți de Ryhor Sitnica, președintele UAP din Belarus, Alexander Șapo, șeful secției de sculptură a UAP Belarus și Vladimir Slobodcikov, șeful catedrei de sculptură a Academiei de Arte belaruse, urmat de vizite la câteva ateliere ale artiștilor plastici belaruși.

Manifestările au fost organizate de Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Ambasada României în Republica Belarus, Muzeul de Istorie a orașului Minsk, Galeria Mihail Savitskyi, Academia de Arte și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Belarus, Primăria oraşului Minsk, Televiziunea Națională din Belarus, Editura Zvezda, Filarmonica de Stat din Republica Belarus.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.