Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Florence Meyer, o jună americană, a fost una dintre iubirile lui Constantin Brâncuşi. A fost fiica unui director de la publicaţia americană «The Washington Post». Brâncuşi a fost sprijinit de soţia acestuia pentru a organiza expoziţia din anul 1914 de la New York. Mama lui Florence i-a acoperit cheltuielile procesului câştigat de sculptor în 1929, contra vămii americane.

Florence, una dintre cele trei fiice ale jurnalistei Agnes Ernst Meyer,  a venit la Paris pentru a-şi construi o carieră ca dansatoare şi s-a întâlnit cu vechiul prieten al mamei sale. A fost adusă chiar de către mama sa în atelierul lui Brâncuși. Între cei doi s-a înfiripat o poveste de iubire, în ciuda diferenţei de vârstă.

Scrisorile pe care Brâncuşi i le-a trimis arată dragostea pe care i-o purta tinerei americane. „Îţi mulţumesc mult pentru fotografii, nu sunt rele deloc. Ai perfectă dreptate să spui că dansatorii sunt fenomene şi nu rezultatul unei evoluţii, în toate artele este exact la fel.

Şcoala nu ne învaţă decât ceea ce ştim. Drumul înainte este necunoscut, dar noi oricum mergem pe el, împinşi de o nevoie inerentă tuturor lucrurilor: iată la ce mă gândeam când spuneam că facem ceea ce trebuie să facem şi nu ceea ce bunul plac ne poate conduce să vrem să facem.

Şi această nevoie profundă, care ne macină în permanenţă, e ca o piatră preţioasă, brută, pe care trebuie s-o lucrăm cu răbdare şi metodă. Nu te omorî cu dansul… Caută să nu te oboseşti, căci oboseala excesivă descurajează iar descurajarea repetată ucide încrederea în noi înşine. Or n-avem decât credinţa spre a ne ghida, draga mea Florence”, îi scria Brâncuși în 31 iulie 1933.

Declarațiile de dragoste din scrisorile trimise junei americane

Brâncuși urmărea cariera dansatoarei venită de peste ocean. „În seara premierei voi fi printre aceste flori, pentru a sărbători triumful tău. Floarea pe care ţi-o trimit e miraculoasă. Priveşte-o când eşti în dificultate şi ea te va salva”. – (21 decembrie 1936).

Brâncuși era îndrăgostit ca un adolescent de Florence căreia îi făcea declarații de dragoste în scrisorile pe care i le trimitea: „Te îmbrăţişez mult, mult, mult, mult, mult… Am găsit cercelul tău printre pietrele mele şi mă bucur că e în siguranţă. M-am gândit şi mă gândesc mult la tine, tot timpul… Te îmbrăţişez din adâncul inimii şi te aştept cu cea mai mare dragoste” – (7 august 1938).
„Foarte, foarte dragă Florence, mă gândesc mult la tine şi aş vrea să fiu acolo, să te alint. Te îmbrăţişez de aici, cu spiritul şi inima şi-ţi trimit multă dragoste” – (21 decembrie 1938).

Lucrarea inspirată de Florence

Relaţia lor a continuat chiar şi în 1947 prin intermediul scrisorilor. Florence era măritată și îl iubea mai mult ca o fiică pe Brâncuși, căruia îi trimitea de la distanţă, iubitului ei de 69 de ani, pachete cu haine şi bunătăţi.

Se pare că lucrarea „Miracle” a fost inspirată de Florence Meyer.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.