Gorjenii care luptă împotriva cancerului s-au întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu psihologii și reprezentanții Asociației de Oncologie „Sfânta Ana“ din Târgu Jiu. Întâlnirea a avut loc în foaierul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ și s-a desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale de Combaterea a Cancerului.
Bolnavii au discutat despre problemele cu care se confruntă, atât la nivel psihologic, cât și în privința accesului la tratamentele de ultimă oră care reușesc cu succes să combată cancerul. Tamara, în vârstă de 61 de ani, ne-a povestit care a fost impactul emoțional atunci când a aflat că are cancer și cum a reușit să se lupte cu succes cu boala:
„În primul e vorba de probleme psihice: negarea și furia. Este un șoc emoțional foarte puternic. Ușor, ușor începi să conștientizezi și să lupți. Eu așa am făcut. Sper că am reușit și pot spune că am o viață aproape normală și aș putea spune chiar normală. Cancerul se poate învinge cu un psihic bun, cu familia și prietenii lângă tine. Eu nu am avut parte de toate aceste lucruri, dar am avut prieteni. De asemenea, e nevoie de multă voință și dorință. Am 11 ani de când am fost diagnosticată cu această boală“.
Aceasta ne spune că una dintre cele mai mari probleme a bolnavilor de cancer este imposibilitatea de a avea acces la tratamentele de ultimă generație care au un randament foarte mare: „Oful nostru este că dorim să avem acces mai rapid la tratamentele care sunt descoperite la nivel mondial. Eu am fost în anul 2011 în Elveția și tratamentele care se făceau în Elveția atunci au apărut prin 2015 în România“.
Medicamente care ar putea să salveze viața bolnavilor
Întâlnirea a fost organizată de Asociația de Oncologie „Sfânta Ana“.
„Am invitat la această întâlnire pacienții, dar și aparținătorii lor. Au putut să se întâlnească, pentru a face și o terapie de grup. Au fost prezenți și specialiștii asociației. Problema cea mai importantă se referă la lipsa medicamentelor nu a celor tradiționale, care se folosesc în mod uzual, ci vorbim de tratamentul personalizat, de medicamente de ultimă generație care ar putea să salveze vieți, iar în România au ajuns târziu. Am reușit să introducem câteva din aceste medicamente pe lista medicamentelor gratuite în urma unor procese pe care le-am deschis statului român“, a spus Bogdana Costoiu, președintele Asociației.
Strategie pentru Planul Național pentru Oncologie
De Ziua Internațională de Combatere a Cancerului au avut loc o serie de manifestări în municipiul Târgu Jiu. Una dintre ele a vizat facilitarea accesului bolnavilor la ultimele descoperiri în privința combaterii acestei boli crunte. „Asociația Română de Oncologie «Sfânta Ana», în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu Jiu, a găzduit evenimentul organizat de Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer din România, în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, care marchează Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului, care este marcată pe 4 februarie.
Un număr de 24 de organizații formează Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer din România. S-a hotărât ca în acest an să facem o acțiune unitară pentru a atrage atenția, atât factorilor decizionali, cât și societății civile, asupra importanței prevenirii și diagnosticării precoce a cancerului și pentru a stabili care sunt prioritățile în oncologie. Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer are anumite strategii pe care le propune pentru Planul Național pentru Oncologie“, a precizat Bogdana Costoiu.
De asemenea, voluntarii Asociațiilor „Dorna“ din Tismana și „Sfânta Ana“ au distribuit, în mall-ul din Târgu Jiu, materiale informative cu privire la prevenția și depistarea precoce a cancerului.