Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

bogdan

Are o ambiție nemărginită și, deși are numai 18 ani, știe ce vrea să facă în viitor – își dorește să devină programator. Cu toate că are rezultate foarte bune și este olimpic la Informatică,  Bogdan Ionuț Ilie, elev al Colegiului Național „Spiru Haret” Târgu Jiu , este decis să urmeze o facultate în țară. „Am ales o facultate din România pentru că avem una dintre cele mai atrăgătoare ţări din lume pentru IT”, spune Bogdan Ionuț, tânărul fiind convins că țara noastră poate oferi oportunități inimaginabile celor care muncesc să își împlinească visurile. Pe lângă performanțele din domeniul Informaticii, adolescentul este și secretar în Consiliul Județean al elevilor, astfel că se implică în mod direct pentru soluționarea problemelor pe care tinerii le întâmpină în sistemul educațional. 
Reporter: Spune-mi, te rog, ce premii ai câștigat la olimpiade și care ți s-a părut cel mai greu de obținut?

Bogdan Ionuț Ilie : Am participat la Info-Oltenia în 2014 şi 2016 unde am obţinut premiul II şi Menţiune, la Olimpiada de Tehnologia Informaţiei, etapa naţională, în 2015 şi 2016 unde am obţinut o Medalie de Bronz, la Olimpiada de Informatică, faza naţională şi la Concursul Judeţean „Spiru-Haret” unde am terminat pe poziţia a doua. Nu cred că pot clasifica concursurile după dificultate, dar cea mai importantă reuşită a fost prima diplomă obţinută la concursul interjudeţean Info-Oltenia, care a fost şi primul concurs de informatică la care am participat

Rep.: Ai fost implicat și în activități de voluntariat?

B.I.I: Am fost voluntar la Centrul Europe Direct Gorj. Datorită informaticii am reuşit să am primul job. M-am angajat la Soft-Tehnica, firmă pentru care am lucrat ca programator câteva luni. A fost o experinţă interesantă care m-a făcut să îmi formez o idee, o viziune despre cum va arăta viitorul meu apropiat. De asemenea, am avut de învăţat foarte multe lucruri despre acest domeniu, lucruri care, cu siguranţă, îmi vor fi folositoare mai devreme sau mai târziu. Acum, în urma acestei experienţe, pot spune că aceasta este vocaţia mea, cariera pe care vreau să o urmez: cea de programator.

bogdan-5Rep.: Ești secretar în Consiliul Județean al Elevilor! Ce presupune această activitate a ta și de când ai fost ales pe funcție?

B.I.I : Secretarul redactează procesele verbale ale întâlnirilor şi menţine activă comunicarea dintre membrii Consiliului Judeţean al Elevilor și Biroul executiv, pregăteşte materialele necesare întâlnirilor şi logistica aferentă, pregătește, la solicitarea Biroului executiv al Consiliului Judeţean al Elevilor, documente, rapoarte și analize necesare desfășurării ședințelor şi gestionează ansamblul relațiilor și circulația documentelor la nivelul Consiliului Judeţean al Elevilor și cu alte autorități și instituții publice. Această funcţie am obţinut-o pe 11 noiembrie 2016 cu un număr de 23 de voturi din 26 ale Adunării Generale CJE.

Rep.: Cum vezi învățământul românesc, atât în ceea ce privește pregătirea cadrelor didactice, dar și condițiile oferite în instituțiile de învățământ?

B.I.I : Cred că învățământul românesc are cadre didactice competente, bine pregătite, dar cum fiecare pădure are uscăturile ei şi în sistemul de învăţământ au patruns persoane care nu au nicio legătura cu această slujbă. Cred că un prim pas pentru modernizarea sistemului de învățământ românesc ar consta în recondiţionarea şcolilor, să poţi să faci informatică din orice colţ al ţării, indiferent dacă ai o situţie financiară care îţi permite sau nu, să poţi să faci experimente la fizică, chimie, biologie în orice şcoală, şcolile să devină un loc primitor, o a doua casă pentru elevi. Toate lucrurile acestea s-ar putea întâmpla cu o implicare mai activă a părinţilor și a elevilor, care să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea vieţii la şcoala. Şcoala ar trebuie sa se plieze pieţei de muncă, cerinţelor din societate.

bogdan-5Rep.: Ce probleme consideri că sunt în școlile din Gorj și ce soluții ar exista pentru rezolvarea lor?

B.I.I.: O primă problemă o reprezintă numărul prea mare de elevi dintr-o clasă. Din punctul meu de vedere, numărul maxim de elevi dintr-o clasa ar trebui să fie 20. În acest caz, profesorul ar avea un control mai bun asupra orei. Lipsa investiţiilor din școli este o problemă cu care ne confruntăm la nivel naţional. O altă problemă cu care se confruntă elevii care au rezultate deosebite este reprezentată de întârzierea sau chiar absenţa burselor școlare.

Rep.: Ce planuri ai după finalizarea liceului? La ce facultate vrei să mergi? Ai început deja pregătirea pentru ea?

B.I.I : Vreau sa merg la Universitatea din București, Facultatea de Matematică şi Informatică specializarea Informatică. Pregătirea pentru facultate am început-o din clasa a IX-a, nu îmi place să ma aglomerez în clasa a XII-a.

bogdan-3Rep.: De ce ai ales o facultate din România?

B.I.I : Am ales o facultate din România pentru că avem una dintre cele mai atrăgătoare ţări din lume pentru IT, un Silicon Valley pentru dezvoltarea aplicaţiilor.

Rep.: Care este cea mai mare pasiune a ta și cum ți-ai descoperit-o?

B.I.I : Informatica este pasiunea mea. Am descoperit-o în clasa a IX-a, ajungând din întâmplare într-o clasă de matematică-informatică, intensiv informatică. Am ajuns aici datorită tatalui meu care m-a rugat, la sfârşitul clasei a VIII-a, să pun acest profil după filologie. Vorba proverbului : Nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte.

Rep.: În trei cuvinte, te consideri un tânăr….

B.I.I : Raţional, sufletist, curios.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.