O tânără elevă a Colegiului Național „Spiru Haret” se poate mândri cu o funcție de conducere în Consiliul Elevilor. Bianca Epistatu, căci despre ea este vorba, are 18 ani și este șefă a departamentului „Dezvoltare, formare și informare”. Ea susține că este o plăcere să dețină acest post și se simte privilegiată să aibă astfel de responsabilități: „Am ales să îmi depun candidatura pentru postul de șefă a departamentului deoarece am fost mereu interesată de modul în care oamenii se pot dezvolta și cum pot eu contribui cât mai mult la aceast proces.”, ne spune Bianca. Eleva se implică în diferite activități precum participări la concursuri de fotografie și grafică, voluntariat la Biblioteca Județeană, a fost și cercetaș, iar faptul că duce o viață activă, nu înseamnă că își neglijează studiile școlare. Cu ajutorul Consiliului Elevilor și al profesoarei Elena Găvan, aceasta a înființat clubul de lectură „Necuvinte Potrivite” dedicat tuturor iubitorilor de cultură și celor care vor să-și dezvolte această afinitate. Tănăra, care are la activ și un premiu II obținut la Olimpiada de „Oratorie, Dezbatere și Gândire critică”, înclină spre o carieră în avocatură sau procuratură fiind atrasă de aceste funcții de mic copil.
Reporter: Spune-mi ce activități ai și în care te regăsești cel mai mult?
Bianca Epistatu: Optez să practic activități ce îmi implică pasiunile și care, totodată, îmi aduc satisfacție pe plan personal. Pe lângă învățat, care este o activitate necesară, aleg să mă implic în organizarea activităților ce țin de Colegiul din care fac parte. Chiar recent am participat în organizarea celei de-a treia ediții a concursului de fotografie și grafică, „Fotografica”, de evoluția căruia sunt foarte mândră. De altfel, am reușit cu ajutorul elevilor din Consiliul Școlar de la „Spiru Haret” si al doamnei profesor Elena Găvan să înființez clubul de lectura „Necuvinte Potrivite”, în care mă regăsesc cel mai mult datorită pasiunii mele pentru citit.
Reporter: Ce îți place să faci în timpul liber și cât de organizată ești?
Bianca E.: În timpul liber joc tenis, o nouă pasiune dezvoltată recent, merg la filme cu prietenii, citesc cât mai mult pentru a-mi alimenta constant această pasiune și fac voluntariat la Biblioteca Județeană „Christian Tell”. Iubesc să merg în cât mai multe călătorii în locuri cât mai îndepărtate, pentru a-mi putea extinde orizonturile, atât la propriu cât și la figurat. Date fiind aceste pasiuni și activități pe care le practic și la care nu vreau sa renunț, nu mă pot considera o persoană extrem de organizată. Încerc totuși sa fac ceea ce îmi place, folosind timpul în favoarea mea, dar lansând loc și neprevăzutului în viața mea.
Reporter: Știu că ești șefă de departament pe Dezvoltare Personală în Consiliul Eleviulor; de ce ai ales să faci asta șicum ți se pare acest rol?
B.E.: Am ales să îmi depun candidatura pentru postul de șefă a departamentului „Dezvoltare, formare și informare”, deoarece am fost mereu interesată de modul în care oamenii se pot dezvolta și cum pot eu contribui cât mai mult la acest proces. De asemenea, mi-am dorit să fac parte din colectivul celor ce pot ajuta și pot face câte ceva benefic, atât pentru liceul în care îmi petrec cei mai frumoși ani, cât și pentru elevii acestuia. Pentru mine, este o plăcere să mă ocup de atribuțiile acestui post și consider că a fost și încă este o împlinire personală faptul că sunt responsabilă de acesta.
Rep.: Consideri că bărbații au o autoritate mai mare decât femeile într-o funcție de conducere?
B.E.: Cred în egalitatea dintre oameni, așa că, implicit, consider autoritatea femeilor egală cu cea a bărbaților într-o funcție de conducere, dar în acest caz depinde nu numai de ambițiile fiecărui om, cât și de principiile după care se ghidează. În aparență, poate părea că un bărbat își exercită autoritatea într-un mod eficient, deoarece se face des confuzia între puterea fizică, ce, într-adevăr, este atribuită frecvent sexului „puternic”, și capacitatea de influențare ce stă dincolo de fizic. Însă, această problemă, privită în esență, subliniază că nu există diferențe prea mari între bărbați și între femei, vizând autoritatea de care dispun într-o funcție de conducere.
Reporter: Cum câștigi respectul celor din jur?
B.E.: Respectul echivalează, în viziunea mea, cu încrederea pe care o au ceilalți în tine și ce imagine alegi să îți contureze cu privire la propria persoană. Oferind respect, primesc la rândul meu respect.
Rep.: Care sunt puctele tale forte și care sunt cele slabe?
B.E.: Pot spune că mereu m-au inhibat puțin întrebările de acest fel, deoarece nu este vorba că nu mă cunosc îndeajuns de bine pentru a răspunde, însă atât punctele forte, cât și punctele slabe pot fi folosite într-un mod benefic pentru noi înșine, excluzând altfel termenii de „slab” și „forte”. Însă, pot spune că sunt un om care se pierde prea mult în detalii și căruia îi place să își exprime punctul de vedere cât mai ferm în orice situație.
Rep.: Ai fost cercetaș pentru un an. Cum ți s-a părut acea experiență și ce ai învățat din ea?
B.E.: Fiind cercetaș, am putut realiza cât de mult înseamnă să faci parte dintr-o colectivitate, cât de frumos este să ajuți alti oamenii și ce satisfacție interioară ai când aduci un plus de culoare și de frumos în jurul tău. Regret că timpul meu petrecut în cercetășie a fost atât de scurt, dar cu prima ocazie o să mă reîntorc la această viață de cercetaș.
Rep.: Spune-mi cum și de ce a luat naștere clubul de lectură „Necuvinte Potrivite”?
B.E.: Clubul de lectură „Necuvinte Potrivite” s-a născut din pasiuni și pentru pasiuni. Am realizat că sunt foarte mulți oameni talentați ce și-ar dori să participe la un astfel de club și am hotărât să le oferim șansa de a-și dezvolta abilitățile și plăcerile pentru carte. În cadrul clubului prezentăm creații proprii, discutăm despre lecturile ce și-au lăsat amprenta puternic asupra noastră si, cel mai important, îmbinăm toate acestea cu o cană de ceai. Pe scurt, reunim cele mai importante simțuri într-un joc magic alături de oameni speciali.
Rep.: Îți faci timp și pentru concursurile școlare; ce premii ai obținut până în prezent?
B.E.: Nu sunt adepta competițiilor școlare, deși înțeleg că acestea stimulează fiecare elev în parte. Eu prefer concursurile școlare ce implică munca în echipă, de aceea particip în al doilea an consecutiv la Olimpiada de „Oratorie, Dezbatere și Gândire critică”. În primul an, am obținut locul al II lea la etapa de începători, iar anul acesta voi participa, împreună cu echipa mea, la secțiunea de avansați.
Rep.: Care sunt cele mai frumoase amintiri din timpul anilor de școală?
B.E.: Este foarte greu să pot vorbi despre toate amintirile frumoase pe care le am până acum. Începând cu liceul, am cunoscut oameni minunați, cu care împărtășesc pasiuni comune, și a căror prezență, involuntar, își lasă amprenta asupra evoluției mele, oferindu-mi cele mai frumoase momente. Am în minte concerte la care am participat împreună cu prietenii mei, petreceri care s-au sfârșit cu sentimente de tot felul, fiecare plimbare pe aleile din Spiru aduce cu sine amintiri de neuitat.
Rep.: Ce vei face după absolvirea liceului? Vrei să rămâi în țară? De ce?
B.E.: După absolvirea liceului îmi doresc să studiez în Olanda, Drept european și internațional și, poate, să mă întorc în țară pentru a putea schimba ceva în bine. Îmi doresc să studiez în afară, deoarece vreau să cunosc cât mai multe modalități de predare, de abordare a diferitelor probleme cotidiene și mă gândesc la această plecare ca la o experiență ce ma va ajuta semnificativ în devenirea omului complet la care visez.
Rep.: Te-ai gândit la un job pe care ai vrea să îl urmezi?
B.E.: Înclin spre partea de avocatură si de procuratură, deoarece încă de mică am simțit o afinitate spre acestea, iar cu timpul, dându-mi seama ce implică domeniul ăsta, nu m-am speriat, din contră, mi-am dorit chiar mai mult să concretizez acest vis.
Rep.: Care este cheia succesului, în opinia ta?
B.E.: Cheia succesului este să faci totul din pasiune și să te dedici trup și suflet în tot ceea ce vrei să realizezi. Bineînțeles, la acestea se adaugă și multă muncă, deoarece dacă totul ar fi prea ușor, atunci s-ar risipi și farmecul împlinirii personale.