Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Duminică, 14 octombrie 2018, la Târgu Jiu se va marca împlinirea a 102 ani de la bătălia desfășurată la Podul Jiului, când populația orașului, alături de cercetași și de polițiști, au reușit să stopeze o primă încercare a trupelor Diviziei a XI-a bavareze de a ocupa orașul.

Evenimentul ”14 octombrie 1916 – Luptele de la Podul Jiului. Reconstituire istorico-militară”  va începe la ora 11.00, la Podul Jiului-nou, cu intonarea Imnului Național, în prezența oficialităților, urmat de depuneri de coroane și defilarea Gărzii de onoare în acompaniamentul fanfarei ”Armonia” iar la ora 12.00, la Podul FERDINAND (Parcul Central-Insulița Jiului), va fi prezentată lecția de istorie și va avea loc reconstituirea istorico-militară, pusă în scenă de asociațiile ostășești, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Jutețean Gorj.

În timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război”, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptate contra orașului”.

Proiectul dedicat Luptelor de la Podul Jiului este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar organizatorii acestuia sunt: Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Consiliul Județean Gorj, Instituția Prefectului-Județul Gorj, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Garnizoana Târgu Jiu, Inspectoratul Județean de Poliție Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Județean ‘Tudor Vladimirescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Lt.Col. Dumitru Petrescu”, Asociația Veteranilor de Război Gorj, Asociația „Cultul Eroilor” Gorj, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Muzeul Județean „Alexandru Ştefulescu” Gorj, Societatea de Științe Istorice din România-Filiala Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

Parteneri ai acestui proiect sunt: Asociația ”Tradiții Ostășești”, Asociația ”6 Dorobanți”, Asociația ”Floare de Colț”, Clubul de Istorie Militară și Asociația Culturală ”Tomis”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.