Balerina Liliana Tăbuș s-a întors acasă după ce a petrecut un an la Studiourile de balet „Simona Noja“ din Cluj Napoca, unde a fost profesor coordonator. Artista va avea acum mai mult timp pentru a se ocupa de pregătirea micuților balerini din județul Gorj pe care-i pregătește. Liliana Tăbuș vorbește în cadrul unui interviu acordat pentru cult-ura.ro cum a fost perioada petrecută în Cluj Napoca și ce planuri are.
Reporter: Care a fost activitatea dumneavoastră din ultimul an, pentru că nu ați mai fost la fel de prezentă în universul artistic al județului Gorj?
Liliana Tăbuș: „Am colaborat în acest an cu Studiorile de balet „Simona Noja“ din Cluj Napoca. Am predat la o grupă formată din elevi de clasele I, a II-a și a III-a, dar și individual cu elevi de la Liceul de coregrafie.
Rep.: Ce rezultate au avut micii balerini pe care i-ați pregătit?
L.Ț.: Au reușit să obțină rezultate miraculoase. La un moment, o fetiță, după ce a reușit să facă două piruete poante, a spus: „O sun pe mama“. Am încheiat cu un spectacol desfășurat la Cluj Napoca, un fel de încununare că a sosit vacanța. A fost o încântare din partea tuturor. A fost o mulțumire pentru părinți, dar și un regret pentru că le-am spus că de la anul eu nu mai vin la Cluj. Un motiv este și mama mea care are o vârstă și are nevoie să fiu mai aproape de ea.
Rep.: Copiii din Târgu Jiu la pregătirea cărora nu ați renunțat au avut un cuvânt de spus în decizia pe care ați luat-o?
L.Ț.: Și copiii din Târgu Jiu au avut o contribuție la decizia pe care am luat-o, mai ales că în Târgu Jiu nu există un profesor de balet și mulți dintre ei sunt foarte talentați, care își doresc foarte mult să facă balet. Nu am renunțat la colaborarea de la Târgu Jiu.
A descoperit copii care încep să facă o carieră în balet
Rep.: Nu v-ați gândit să renunțat la această colaborare?
L.Ț.: Nu! Chiar am descoperit noi talente care merită să fie promovate. Am venit săptămânal la Târgu Jiu, pentru a-i pregăti pe cursanți, care au oferit chiar și spectacole. Ne-au încântat pe toți prin măiestria lor în tehnică, dar și în interpretare.
Rep.: În Târgu Jiu, baletul este într-o fază incipientă și probabil că nu ar exista fără dumneavoastră. Vă doriți și alte colaborări?
L.T.: Nu există o secție de balet nici la Școala Populară de Artă, și nici la Liceul de Muzică și Arte Plastice. Există foarte mulți copii talentați în acest oraș al lui Constantin Brâncuși. Cred că o secție de balet în cadrul Liceului de muzică și arte plastice ar fi binevenită. Eu sunt deschisă colaborării.
Rep.: Câți copii pregătiți la Târgu Jiu?
L.T. În jur de 20 de copii urmează cursurile de balet și mă bucur că le-am putut insufla dragostea pentru această artă. Unii dintre cursanții pe care i-am au început să transforme pasiunea într-o carieră și sunt elevi al Liceului de coregrafie „Floria Capsali“ din București. Eu le-am descoperit.
Rep.: Sunt balerine de viitor?
L.T.: Sigur că da. În fiecare este un geniu, se zice că exercițiul face pe maestru. Sunt copii foarte muncitori, pentru că nu este suficient talentul.
1 Comment