Cu ajutorul celor de la Google am descoperit Băile Termale Romane din stațiunea Geoagiu Băi, din județul Hunedoara. Mi-au apărut niște poze interesante în timp ce navigam pe acest motor de căutare, am dat click pe ele să văd despre ce este vorba și nu mi-a venit să cred că avem în România așa ceva. Din acel moment mi-am zis că trebuie să le văd neapărat și asta am făcut.
Inițial, până să ajung să văd aceste băi romane, am crezut că sunt uitate de lume, că cei din această zonă nu știu să le scoată în evidență, iar cei care vor să afle ceva informații despre ele nu găsesc pe nimeni care ar putea să le ofere, dar m-am înșelat.
Ajungând în stațiunea Geogiu Băi am fost întimpinat de indicatoare care mă duceau către acest obiectiv turistic, iar o dată ce am ajuns am rămas surprins să văd un loc bine îngrijit, cu ceva informații la intrare, dar și cu un ghid turistic care răspundea la orice întrebare legate de aceste băi.
Din discuțiile purtate am înțeles că aceste Băi Romane se păstrează în aceeași formă ca în Antichitate, fiind construite chiar în centrul stațiunii. Ca o mică paranteză, până să ajung să le văd, aveam impresia că sunt destul de departe față de stațiune și chiar mă încărcasem cu multă răbdare pentru a merge pe jos, dar iar m-am înșelat.
„Bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase.”
Aceste băi au funcționat în două faze, și anume: Germisara și ulterior Termele Dodonei.
În anul 1935, la săparea primelor bazine moderne, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap, Aesculap, și Egeea, Hygeea, care stau mărturie vieții intense din acele timpuri, iar printre multele artefacte (șapte plăcuțe votive din aur) și obiecte de uz cotidian din acea epocă s-au mai găsit și dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor, precum și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios.
Antica „Germisara” este cunoscută, mai ales, datorită apelor termale utilizate, probabil, încă din epoca dacică. Băile romane sunt identificate în punctul „Dâmbul romanilor”.
Din întregul complex termal antic, astăzi mai pot fi văzute bazinele cu banchete pe toate laturile, rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa, precum și urme ale lăcașelor de cult închinate divinităților care patronau aceste ape curative.
Acest sit se poate vizita la orice oră din zi, fiind deschis publicului în permanență. Cu acces din fața intrării în ștrandul mare, străbătând o alee asfaltată de circa 120 m, pe partea stângă, întâlnim poarta de intrare în sit.
Bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase.
În cazul în care ajungeți în stațiunea Geoagiu Băi, din județul Hunedoara, vă recomand să vedeți aceste băi și sigur nu veți regreta.