Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la vernisajul expoziției „Autoportret. Elena Surdu Stănescu – ATEMPORAL – Sculptură”, eveniment care va avea loc vineri, 9 septembrie 2022, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), București. Iar în ziua în care artista va împlini 80 de ani – joi, 15 septembrie – publicul este invitat ca, de la ora 18.00, să pătrundă din nou în acest spațiu expozițional pentru lansarea cărții-album „Treptele tăcerii vorbitoare în creația sculptorului Elena Surdu Stănescu din perspectiva Genezei”, autor Kamer-Ainur Aivaz.
Expoziția dedicată Elenei Surdu Stănescu include 65 de lucrări reprezentative pentru creația artistei și sculpturi noi, care sunt prezentate în premieră absolută, făcând parte din opera recentă a sculptoriței.
„Pentru toamna anului 2022, Secția Artă a Muzeului Municipiului București a pregătit un regal expozițional, urmând să prezinte trei expoziții inedite, dedicate unor valoroase femei-sculptor din România. Este vorba despre Elena Surdu Stănescu, Henriette Cihoschi și Doina Lie. O serie de prezentare unică în România.
Elena Surdu Stănescu este prima artistă care deschide acest regal expozițional, organizat la Palatul Suțu.
Expoziția care-i este dedicată este organizată chiar în anul în care artista sărbătorește împlinirea a 80 de ani de viață.
Elena Surdu Stănescu are un palmares impresionant pentru că de-a lungul vieții a prezentat iubitorilor de artă peste 45 de expoziții personale. A participat la expoziții de grup în România, dar a avut prezentări remarcabile și în Italia, Franța, Spania, Portugalia, Indonezia, India, Emiratele Arabe Unite sau în Coreea de Sud. A primit premii semnificative, precum cele din anii 2010 și 2012, care i-au încununat întreaga muncă: Medalia de Aur și Marea Medalie de Aur, la «Saloanele Expoziției Internaționale de pictură, sculptură și mozaic… », la Cannes Azur.
Temele creației Elenei Surdu Stănescu sunt universale și perene.
Zborul devine, în opera sculptoriței, o bucurie vizuală și seria de păsări modelate ne induce acea stare unică de fericire.
Păsările de bronz, păsările albe de papier-mâché, aripile obsedante, le privești, și energia lor te urmărește și-ți stârnește imaginația ca într-un vis paradisiac. «Femeia-pasăre», din bronz, așezată pe o cupolă de lemn, este poate primul pas pentru un autoportret spiritual al artistei, pentru că «Sufletul meu este o pasăre» – ne declară într-o altă lucrare emblematică a creației sale.
Lumea sculptoriței este magică, «Autoportretul cu mâini» este o lucrare-instalație, realizată din bronz și lemn, care ne sugerează forța creatoare a ființei umane, ne vorbește despre capacitatea artistei de a crea forme și a reproduce cele mai profunde sentimente.
În toate expozițiile sale, Elena Surdu Stănescu ne-a demonstrat că modalitățile de expresie în sculptură nu pot fi niciodată epuizate, chiar dacă tehnica sculpturii are o istorie de milenii. Impresionantă în creația sa este și seria de portrete realizate unor membri ai familiei sau prietenilor, turnate în bronz sau cioplite în piatră.
Toate portretele sale trădează admirația pe care o are pentru arta egipteană și cea a portretului imperial roman, pentru realism și grandoarea trăirilor umane.
De-a lungul vieții, artista a fost indiferentă la clasificări și etichetări, ea a preluat firesc tradițiile artei europene și le-a regândit, fără prejudecăți, într-o nouă post-modernitate.
La fel ca și marii maeștri, sculptorița lucrează constant în marmură de Carrara, în bronz, alabastru, exploatând și textura nobilă a lemnului”, a afirmat dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă, Muzeul Municipiului București.