Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

7Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Institutul Cultural Român, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează în perioada 1-31 august „Atelierele Brâncuși”, program cu o vechime de 15 ani, care are ca obiectiv promovarea operei marelui sculptor în țară și în lume.

Simpozionul Internațional de Sculptură de la Târgu Jiu este prima dintre cele două secțiuni ale atelierelor Brâncuși, urmând ca a doua, Tabăra Internațională de Pictură de la Rânca, să înceapă pe 22 august.

Aceste evenimente se integrează în strategia Institutul Cultural Român, prin care se aduce în atenția opiniei publice naționale și internaționale un eveniment major: 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc pe Digul Jiului, luni, 1 august.

La Simpozionul de sculptură participă șase sculptori: Antonis Myrodias — Grecia, Chiu Tai-Yang — Taiwan, Katt Latika — India, Nicolae Fleissig — Franța, Panaite Chifu și Vlad Ciobanu — România, care este și curatorul simpozionului. Materialul cu care vor lucra artiștii este andezitul.

„Suntem gazda unei noi ediții a Simpozionului Internațional de Sculptură. De data aceasta sub un generic nou: Atelierele Brâncuși. Sperăm să capete consistență cu trecerea timpului. Autoritățile locale sprijină cultura mereu și vreau să îi felicit pe toți cei care contribuie la buna desfășurare a acestui eveniment. Timp de o lună, sculptorii oaspeți vor fi aici și vor lăsa orașului nostru minunate opere. Curatorul manifestării este sculptorul Vlad Ciobanu”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuși.

Șase sculptori vor lucra în andezit

73La Simpozionul de sculptură participă șase sculptori: Antonis Myrodias — Grecia, Chiu Tai-Yang — Taiwan, Katt Latika — India, Nicolae Fleissig — Franța, Panaite Chifu și Vlad Ciobanu — România.

„Sculptorul este singur doar la el în atelier, aici va fi o muncă de echipă. Împreună vom reuși să ducem lucrurile unde trebuie să ajungă: încercăm să oferim acestui oraș că ridicăm cota și să aducem artiști cât mai importanți, astfel lumea aude de noi, de străduințele noastre. Mulțumim sponsorilor, căci mi s-a părut nedrept ca efortul de îl pune în valoare pe Brâncuși să cadă doar pe umerii Primăriei Târgu-Jiu.

Radu Boroianu de la ICR a rezonat imediat și avem acest parteneriat. Andezitul oferă posibilități incredibile, veți vedea când operele vor fi gata. Oferă posibilități de finisare de care veți fi încântați! (…)

Invitatul din Taiwan este un important organizator de simpozioane de sculptură, sculptor cunoscut în lume, iar experiența lui ne va fi și nouă de folos. Panaite Chifu este un participant în zeci de simpozioane de sculptură peste tot în lume. Este un bun ambasador al culturii române. (…) O avem și pe Katt Latika din India, celebră și ea și talentată”, a spus Vlad Ciobanu, curatorul simpozionului.

Pictorii se vor reuni la Rânca
71La Tabăra Internațională de Pictură de la Rânca, care se va desfășura în stațiunea montană Rânca, de unde începe spectaculoasa șosea Transalpina, participă următorii pictori: Anita Monoscalco — Italia, Lena Khvichia — Lituania, Florin Gheorghiu, Maria Balea, Sorin Iosub și TAJO, din România.

Curatorul taberei este Vasile Fuiorea, președintele Filialei Târgu-Jiu a UAP România. Deschiderea oficială a taberei va avea loc luni, 22 august, ora 13:00, la Galeriile Municipale de Artă. „Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ‘Constantin Brâncuși’ și Institutul Cultural Român au încheiat un parteneriat în vederea derulării comune a unui program de activități care a început în februarie cu Colocviile ‘Brâncuși’.

Programul se continuă cu ‘Atelierele Brâncuși’ si cu ‘Caravana Brâncusi’. Caravana a presupus un ciclu expozițional fotografic intitulat ‘Brâncuși la el acasă’, început în martie la Târgu-Jiu (Muzeul Județean) și continuat la Craiova (Muzeul de Artă), Budapesta (sediul ICR), Viena (sediul ICR), München (sediul ICR). Caravana va atinge punctul terminus în decembrie, la Paris (sediul ICR), în țara adoptivă a artistului.

Cele două instituții partenere vor decerna si Premiul ‘Brâncuși’. Distincția va fi acordată unei personalități culturale, din țară sau din străinătate, care aduce o contribuție remarcabilă în cercetarea operei și vieții lui Constantin Brâncuși”, au transmis reprezentanții ICR București.

Manifestări dedicate lui Brâncuși și la Craiova

Simpozionului Internaţional de Sculptură în Piatră „Drumuri Brâncuşiene” a început la Craiova, luni. Ajunsă la cea de-a IV-a ediţie, manifestarea adună artiști din România, Spania, Bulgaria și Rusia, care vor sculpta timp de o lună inspirați fiind de creaţia poetului Adrian Păunescu. Alături de Tiberiu Mursa (România), Alin Neacşu (România), Dan Nica (România), Daniel Pérez (Spania), Agnessa Ivanova Petrova (Bulgaria), Adrian Emil Popescu (România), Gabriel Sitaru (România), Glebos Tkachenko (Rusia), care vor sculpta, sub privirile craiovenilor, în piatră de Vraţa şi marmură de Ruşchiţa, se afla, în afara concursului, ca și la ediția precedentă sculptorul craiovean Gabriel Rizea, cu o lucrare în lemn.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.