Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Aşezată într-un peisaj mirific, înconjurată de păduri seculare, Mănăstirea Dealu Mare are o istorie marcată de evenimente care și-au pus amprenta asupra sa și a fost reînființată ca mănăstire de maici în 1996. Mănăstirea Dealu Mare se află situată în localitatea gorjeană Borăscu, la circa 65 km de municipiul Târgu Jiu.

Așezământul monahal este așezat în vârful Dealului Mare, de unde și denumirea, fiind ridicat în anul 1865 de către Constantin Săvoiu, membru al Divanului ad-hoc de la 1859.  Mânăstirea a fost desființată în anul 1959 și reînființată în 1992, în prezent funcționând ca obște de maici. Hramurile sfântului lăcaș monahal sunt: Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Împărăți Constantin și Elena. Mănăstirea poartă două hramuri: „Adormirea Maicii Domnului” (15 august) și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (21 mai). Din volumul lui Vasile Dumitrache, intitulat „Mănăstirile și schiturile României, pas cu pas” aflăm că Mănăstirea Dealu Mare este una dintre cele mai frumoase, mai ales datorită locului unde a fost construită. „Biserica a fost zidită în 1865 de Constantin Săvoiu, fost senator de Mehedinți și membru al Divanului Ad-Hoc care a votat Unirea de la 1859. Acesta a decedat la Viena și trupul neînsuflețit a fost adus la Mănăstirea Dealu mare, mormântul său fiind în altar. În anii ce au urmat, mănăstirea a fost părăsită, iar pentru că bunurile nu mai erau în siguranță aici, au fost împărțite în 1962 la biserica și mănăstirea Strâmba și la biserica din Borăscu”, a scris Dumitrache în volumul din 2001.

Redeschisă cultului

Datorită implicării urmașului ctitorului, biserica a fost redată cultului în mai 1977, grație și Mitropolitului Teoctist, cel care avea să ajungă Patriarhul României. Obiectele și clopotul care erau păstrate la biserica din Borăscu au fost readuse la Mănăstirea Dealu mare. Ca slujitori au fost preoții și cantorii din parohiile învecinate, bucuroși că Mănăstirea fusese redată credincioșilor. După 1989, Mănăstirea s-a reînființat ca schit de călugări, iar după 1996 s-a transformat în mănăstire de maici. Acum, la Mănăstirea Dealu Mare, o capodoperă arhitecturală, sunt zece măicuțe. „De pe dealul pe care este așezată biserica se reliefează un tablou foarte frumos în depărtare. Se vede satul Scoruș, satul Călăpăru, satul Borăscu, iar toamna sunt magnifice! Se vede și Gârbovu și termocentrala de la Turceni cu fumul gros pe acre îl scoate”, scria V. Dumitrache, absolut încântat de ce a văzut la Dealu mare!

Drum asfaltat de către autorități

În toamna anului trecut, autoritățile locale din comuna Borăscu au finalizat lucrările de modernizare a drumului de acces către acest lăcaș de cult unde foarte mulți pelerini își găsesc liniștea. Numărul turiștilor care calcă pragul mănăstirii a crescut după modernizarea șoselei, spun cei de la Primăria Borăscu. Drumul de acces, de circa 4 km, a fost asfaltat, astfel că din sat se poate ajunge în câteva minute. Investiția a prevăzut și reabilitarea unui pod, realizarea unor podețe și a unor rigole de preluare a apelor pluviale. Când treceți prin zonă să nu ezitați să vă abateți din drum până la Mănăstirea Dealu Mare!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.