Absolventă a Facultății de Arte din Cluj Napoca, Oana Păunescu este unul dintre meșterii populari din stațiunea de interes local Baia de Fier. Pasionată de artă și frumos, tânăra predă pictura și arta decorativă la secțiile externe ale SPA din Polovragi și Baia de Fier. Tablourile Oanei Păunescu sunt pline de viață și culoare, ating sufletele privitorilor prin acuratețea tușei și căldura ce o emană. De curând, Oana Păunescu a descoperit și vitraliul, dorindu-și mult ca în viitor să organizeze o expoziție cu lucrările sale pe sticlă. „Pictura este o mare pasiune. Nu pot să vând tablourile pe care le lucrez. Dăruiesc unele dintre ele, dar nu mă lasă sufletul să mă despart de ele. Le am acasă. Tot ce am lucrat. Mereu când revăd un tablou aș mai face ceva la el, aș mai adăuga o tușă… așa sunt eu!”, spune, zâmbind, profesoara Oana Păunescu.
Profesorul Oana Păunescu predă științe economice și educație plastică la liceul din comuna Baia de Fier. Tot aici, tânăra locuiește alături de frumoasa sa familie. De loc este din Tismana, oraș al artelor frumoase, al meșteșugurilor populare, tocmai de aceea și Oana Păunescu a învățat de mică tainele creației tradiționale. Mama sa cocheta cu pictura, iar bunica știa să lucreze pânza-ca la Tismana, așa că din copilărie, Oana a descoperit imagini minunat lucrate de cele dragi și de acolo până la a descoperi șevaletul nu a fost decât un pas. Artistul de astăzi este unul pasionat de pictura pe sticlă și pânză, creator de tablouri cu peisaje ce îți taie respirația. De curând a descoperit vitraliul și nu se mai poate dezlipi de sticlele ce prin viață sub pensula sa. „Am absolvit Liceul de Arte din Târgu-Jiu, apoi facultatea la Cluj Napoca. Anul trecut am absolvit și cea de a doua facultate – Științe Economice. Am ales-o ca să am o alternativă în învățământ și am ales bine. Mama era foarte talentată la pictură, de la ea am moștenit talentul. Ea picta chiar și salata de boeuf-era o operă de artă! Am desenat de mică, m-au dus la Palatul Copiilor, apoi drumul artei a fost cel firesc: liceu, facultate, acum sunt profesor”, a spus tânărul cadru didactic.
Predă la Școala Populară de Artă
În afară de liceu, Oana Păunescu predă pictură și artă decorativă la secțiile externe ale Școlii Populare de Artă din Baia de Fier și Polovragi. Are zeci de elevi talentați care vin cu mare drag la cursurile sale. „Pictura este o mare pasiune. Nu pot să vând tablourile pe care le lucrez. Dăruiesc unele dintre ele, dar nu mă lasă sufletul să mă despart de ele. La am acasă. Tot ce am lucrat. Mereu când revăd un tablou aș mai face ceva la el, aș mai adăuga o tușă… așa sunt eu!”, spune, zâmbind, pofesoara Oana Păunescu. Colaborarea cu Școala Populară de Artă a început acum doi ani. La Baia de Fier, cursurile de pictură se desfășoară la Căminul Cultural, alături de cursurile altor meșteri populari, iar la Polovragi, prin grija primarului, a fost amenajată o sală specială-atelierul de creație unde Oana Păunescu predă arta decorativă. Zeci de copii urmează aceste cursuri. „În total, la cele două secții, am cam 60 de elevi. Toți sunt pasionați, le place mult să picteze, să deseneze, iar orele de curs sunt o delectare pentru mine și pentru ei. Vin foarte încântați la atelier, facem ore săptămânal, mai les sâmbăta, când suntem cu toții liberi. Cei mai mici elevi au 5 ani, cei mai mari 18 ani. Entuziasmul este la fel”, a declarat Oana Păunescu. Atelierele de creație susținute de tânără sunt apreciate și de părinți și de autorități. De-a lungul timpului, Oana Păunescu și elevii săi au mai organizat și expoziții cu lucrările create și au participat la Târgul meșterilor populari de la Baia de Fier.
Vitraliul, cea mai nouă pasiune
De puțină vreme, Oana Păunescu a descoperit minunata lume a vitraliilor și încearcă să le-o facă cunoscută și elevilor săi. Cumpără sticlă specială și pictează la atelierele de creație. „Vreau să dezvolt pasiunea pentru vitralii. O altă dorință este că aș vrea să organizez o expoziție cu vitraliile realizate. Este un spectacol de culori, imaginație, viață pe sticlă! (…) toate grijile când văd bucuria copiilor și iubirea lor față de pictură și artă! Am copii foarte talentați!”, a mai adăugat artistul plastic.
1 Comment