Portul tradițional a reprezentat întotdeauna identitatea poporului, fie românesc, sau de o cu totul altă origine. Analizându-i evoluția, de-a lungul timpului, poți determina nivelul de civilizație, de cultură sau de trai al populației. Elementele de vestimentație reprezintă și poziția unei persoane în societate, astfel făcându-se diferența între clasele sociale ale unui popor. În Tismana, loc considerat templul costumului popular gorjenesc, straiele tipice oamenilor de munte erau deosebite prin elementele arhaice, cu motive geometrice speciale.
Imagini suprinse, cu mai bine de un secol în urmă, înfățișează elementele de veșmânt gorjenesc specifice portului popular din zona Tismanei. Grupuri etnografice poartă cu mândrie straiele românești, devenite adevărate simboluri ale teritoriului nostru. Fie ele simple, sau decorate cu tot felul de motive, viu colorate, sau cât mai sobre, costumele populare românești reprezintă un model de identitate națională, iar meșteșugul acestora este transmis din generație în generație. O colecție de imagini postate de Jean Cernițoiu pe pagina sa de socializare, redau frumusețea pură a costumelor arhaice, a căror valoare este dată de mândria cu care sunt purtate:
„Tismana, templul costumului popular tradițional gorjenesc. Fotografii document înfățișând grupuri etnografice din prima jumătate a secolului trecut, precum şi veşminte gorjeneşti, realizări artistice ale portului tradițional țărănesc din satele Tismanei, pilde de măiestrie în arta acului de cusut. Costume tipice oamenilor de munte, reprezentate prin elemente extrem de arhaice, cu motive geometrice cu totul speciale.Veți vedea în prima fotografie familia unui dascăl de şcoală veche din Tismana, fotografie realizată în 1903 de marele geolog francez, Emmanuel de Martone, prietenul savantului român, geologul Ion Popescu Voiteşti din Voiteşti Gorjului”, se arată pe pagina de socializare a iubitorului de istorie, Jean Cernițoiu.