Expoziția omagială „Omul, arhitectul și profesorul Duiliu Marcu“ a fost vernisată, ieri, la Galeriile Municipale de Artă și poate fi vizitată până la sfârșitul acestei luni. Expoziția marchează împlinirea a 50 de ani de la moartea prestigiosului arhitect, de numele căruia se leagă unele dintre cele mai cunoscute clădiri din țară.
Expoziția a avut loc pentru prima dată în București, iar municipiul Târgu Jiu este al doilea loc din țară unde este prezentată. La vernisaj au luat parte arhitecți gorjeni și oameni de cultură, precum și câțiva elevi de la Liceul de Muzică și Arte Plastice.
„În cadrul «Anului semicentenar Duiliu Marcu», pentru că sunt 50 de ani de când a murit marele arhitect, Uniunea Arhitecților din România a finanțat un proiect cultural în cadrul căruia am organizat această expoziție. Avem 22 de panouri cu 22 de clădiri ale lui Duiliu Marcu, din cele 200 pe care le-a realizat în timpul vieții, adică 150 executate și 50 neexecutate“, a precizat Mariana Croitoru, lector universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.
Cele mai cunoscute clădiri realizate de arhitectul Duiliu Marcu
Cele mai cunoscute creații ale arhitectului Duiliu Marcu sunt clădirile publice din București, cele mai impresionante fiind: Palatul Victoria, care este cel mai cunoscut, Academia Militară, Universitatea Națională de Apărare în prezent, Ministerul Transporturilor de lângă Gara de Born, Gările Regale Băneasa și Sinaia.
„Teatrul Național din Timișoara a fost refăcut de Duiliu Marcu, după incendiul din 1922. Au fost refăcute interioarele, iar în 1938 s-a refăcut și fațada“, ne-a explicat Mariana Croitoru.
„Interioarele și detaliile arhitectului Duiliu Marcu sunt valabile și astăzi“
Mariana Croitoru a specializat în arhitectura lui Duiliu Marcu, pentru că de opt ani studiază arhiva lăsată de acesta statului, care cuprinde 13.000 de planșe. Tinerii arhitecți au ce învăța și astăzi de la Duiliu Marcu.
„Interioarele și detaliile arhitectului Duiliu Marcu sunt valabile și astăzi. Acele detalii au fost atât de bine realizate, încât clădirile lui sunt și astăzi moderne. Putem să luăm exemplu și să-i învățăm pe studenții noștri ce înseamnă un detaliu bine făcut și la interior, dar și la exterior“, a mai precizat Mariana Croitoru.
1 Comment