Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un grup de muzeografi și iubitori ai artei și arhitecturii populare încearcă să salveze patrimoniul imobil al Olteniei. Atenția lor este îndreptată către clădirile aflate pe lista monumentelor istorice care se află într-o stare avansată de degradare. 

Pentru început, grupul de inițiativă a lansat site-ul www.sospatrimoniu.ro, unde sunt prezentate clădirile care se află în pericol.

„În ziua de azi, în România, se discută mult despre importanţa patrimoniului cultural naţional şi despre necesitatea protejării şi punerii în valoare a acestuia, lucru perfect normal şi necesar. Patrimoniul naţional este zestrea cea mai de preţ a românilor, este componenta cu cel mai mare aport în justificarea originilor, în definirea noastră ca neam, în păstrarea unei amintiri vii a trecutului. Cu toatea acestea, de-a lungul timpului, au fost canalizate destul de puţine eforturi către această direcţie şi, deşi în teorie patrimoniul naţional este protejat de o mulţime de legi şi reglementări, în realitate acesta se degradează continuu, fapt care la un moment dat poate avea ca efect pierderea iremediabilă a unei părţi importante din trecutul nostru“, se arată în cuvântul de deschidere de pe site. Mai mult decât atât, grupul de inițiativă vrea să obțină și fondurile necesare restaurării monumentelor.

Culele din Gorj care sunt în pericol

Situația culelor din Oltenia este adusă în prim-plan. Unele dintre ele sunt în pericol de a se distruge în totalitate. „În regiunea Oltenia, unde se găseşte cea mai mare concentraţie a monumentelor istorice tip culă, se identifică mai multe obiective de acest tip a căror integritate este periclitată: Culele Izvoranu-Geblescu, Cernăteştilor, Poenaru în judeţul Dolj, Culele Cioabă-Chintescu, Crăsnaru, Cornoiu în judeţul Gorj, Culele Tudor Vladimirescu, Nistor, Cuţui în judeţul Mehedinţi, Culele Galiţa şi Călăţeanu în judeţul Olt, Culele Zătreanu, Bujorenilor, Ansamblul Culei Greceanu, precum şi Casele de tip culă din comuna Măciuca în judeţul Vâlcea”, se arată pe www.sospatrimoniu.ro

Distribuie:

1 Comment

  • Crenguţa Nastase, 9 ianuarie 2018 @ 11:21 Reply

    Practic, ce se poate face? Poate fi iniţiativă locală de tip primărie, prefectură,instituţii care se ocupă de patrimoniul locativ etc. sau iniţiative private cum ar fi înfiinţarea unei societăţi non profit, societăţi private de profil – construcţii, arhitectură. Iniţiativa poate porni din mai multe direcţii având ca temă culele gorjene. Cine o poate lansa – oricine dar e nevoie de o catalogare a urgenţelor, de proiecte de finanţare şi de specialişti în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.