Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ziarul „Unirea Neamului” a apărut inițial ca „Românismul” în anul 1913 și a fost editat de profesorul Ștefan Bobancu, unul din inițiatorii mișcării culturale din Gorj, ce milita pentru unirea tuturor teritoriilor românești într-unul singur.

Un articol din acest ziar, datează din 18 ianuarie 1915 și reprezintă un „apel” la școlari, absolvenți și sprijinitori sau iubitori de cultură. Este vorba despre deschiderea primului „club de cetire” ce tocmai luase ființă în comuna Godinești, la inițiativa unui Comitet format dintr-un „mănunchiu de învățători și câțiva săteni de inimă.” Acest club purta numele „Aurel Vlaicu”, numit astfel pentru a-l onora pe ilustrul aviator român, dispărut timpuriu dintre cei vii. Oamenii din comuna Godinești și din comunele alăturate erau invitați la lectură, dar aveau și posibilitatea de a lua cărți cu împrumut, obligându-se la păstrarea lor în cea mai bună stare până la returnare; care se făcea la 7 sau 14 zile, în funcție de domiciliul cititorului. Deși clubul „Aurel Vlaicu” dispunea decât de un dulap cu un număr redus de cărți și reviste adunate de prin diferite părți, era un început bun pentru inițiatorii proiectului ce apelau și la oamenii cu suflet mare să contribuie la sporirea numărului de materiale pentru citit. În articolul apărut la 18 ianuarie 1915, în ziarul „Unirea Neamului”, apelul suna astfel:

„Iubiților școlari, absolvenți ai cursului primar, secundar și tuturor bunilor oameni sprijinitori și susținători ai culturei intelectuale, etc.

Un manunchiu de învățători și câțiva săteni de inimă, o bună parte funcționari în mijlocul nostru, am înființat în comuna Godinești o casă de cetire cu numele de «Aurel Vlaicu», ca recunoștință în numele ilustrului aviator român, dispărut tocmai în anii tinereții și în momentele de mari nevoi într-un viitor.

La sărbători, în zilele de iarna, când nopțile sunt destul de lungi și în orice alt timp, fiecare iubitor de cultură, poate găsi fără nici o greutate: o carte bună de cetit, două-trei reviste, două-trei gazete țărănești etc., isvoare de înțelepciune și povățuire.

Până la formarea de fonduri materiale, deocamdată casa are numai un dulap cu ceva cărți adunate prin împrumut din diferite părți, instalat ambulant la locuitorul C. Gh. Ecobici lângă școală și primărie, de unde se poate împrumuta ori și cui câte o carte de cetit, sub semnătura de răspundere asupra păstrării în bună stare, cu obligațiunea a se aduce în cel mult 7 zile. Împrumutul de cărți se va putea face și sătenilor din alte comune, cu îndatorirea de a-le prezenta în cel mult două săptămâni.

Odată cu aceasta, comitetul de sprijin din toată inima și iubirea ce poartă tuturor, pe lângă aducerea la cunoștiință despre micul început, pentru a i-se da atențiune, spre folosul fiecăruia, mai face rugăminte tuturor oamenilor cu suflet larg și binevoitori în sprijinul culturii, a veni în ajutorul acestui început, prin ce va putea fie material sau cărti etc. Ajutorul se va inainta pe adresa: Casa de Cetire «Aurel Vlaicu», din comuna Godinesti, judetul Gorj”, putem citi în ziarul „Unirea Neamului”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.