În perioada 12-18 iulie, Ansamblul „Cununița” din comuna Dănciulești a participat la Festivalul Național de folclor ,,Cânt și joc pe plai dobrogean”, care a avut loc la Eforie Sud. În cadrul acestui festival, tinerii de la „Cununița” au obținut diplomă și medalii. Ansamblul Folcloric „Cununița” reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric într-un spectacol de obiceiuri populare. De-a lungul anilor, tinerii membri ai acestui ansamblu au devenit adevăraţi mesageri ai zonei pe care o reprezintă.
Pe scena festivalului de la Eforie Sud, județul Constanța, susținuți de un public numeros și iubitor de folclor, au urcat 20 de dansatori din Ansamblul „Cununița” și solistele Roberta Șchiopu, Oana Maria Paraschivu și Elena Camelia Budilică din comuna Dănciulești. Au fost prezentate trei suite oltenesti, iar solistele au interpretat doine și cântece oltenești, cucerind publicul! Grației talentului dansatorilor Ansamblului „Cununița”, la finalul festivalului, publicul prezent s-a prins cu bucurie într-o mare horă care nu se mai termina! „Sunt copii foarte talentați care trebuie susținuți permanent, susținere pe care o au din partea Primăriei Dănciulești, a primarului Ion Adronescu și a viceprimarului Mohor Constantin Cristian. Având coregrafi foarte buni și susținere, acești copii vor face ca obiceiurile și tradițiile să fie păstrate și tranmise mai departe. Mulțumim copiilor și coregrafilor pentru efortul lor și așteptăm noi realizări”, a declarat pentru Revista Cult-ura Liviu Dascălu din Dănciulești. Liviu Dascălu este bibliotecar – director de Cămin Cultural – şef cu activităţile culturale peste copiii şcolii, un om de un bun simț ieșit din comun, sufletist și mereu aproape de copiii talentați din comună
Ansamblul Folcloric „Cununița”
Ansamblul Folcloric „Cununița”, din comuna Dănciulești, a fost înființat în anul 2008, de către Consiliul Local și primarul Ion Andronescu la inițiativa lui Liviu Dascalu și a lui Cristian Mohor. Chiar de la început, Ansamblul i-a avut coregrafi pe Adriana și Marian Stelea. Ansamblul Folcloric „Cununița” reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, dansului şi a versului popular din comuna Dănciulești şi din alte zone folclorice ale ţării noastre, de prezentare pe marile scene a unei combinaţii unice, îmbinând dansurile, cântecul şi mândrul port popular. De-a lungul anilor, tinerii membri ai acestui ansamblu au devenit adevăraţi mesageri ai zonei pe care o reprezintă. Prin activitatea Ansamblului Folcloric „Cununița” din Dănciulești se urmăreşte păstrarea şi valorificarea bogăţiei culturale, a valorilor tradiţionale. „Peste 60 de copii şi tineri din comuna Dănciulești activează în cadrul acestui ansamblu, fiind adevăraţi păstrători şi iubitori ai cântecului, dansului şi mândrului port popular. Au participat la diferite spectacole și festivaluri județene, naționale și internaționale, unde au obținut numeroase premii și trofee. Dintre acestea enumerăm doar câteva: Premiul I și trofeu la Festivalul cântecului, dansului și portului popular –Liviu Dafinescu-2008; Premiul I la Festivalul portului popular –Călărași, Dolj -2009; Premiul I la Festivalul folcloric ,,Iustina Băluțeanu-Bustuchin -2010; Premiul I la festivalul folcloric internațional Dunărind cu Dunărea- Bechet -2016, Festivalul internațional de folclor Târgu-Jiu -2016; Festivalul România Autentică-Hobița 2016, Festivalul România Autentică-Hobița 2017, Fesivalul național de folclor Cânt și joc pe plai dobrogean- Eforie Sud -2017”, a spus Liviu Dascălu.
De asemenea, trebuie amintit faptul că Ansamblul Folcloric ,,Cununița” a participat la realizarea proiectului ,,Datini oltenesti”, proiect realizat de Primăria și Consiliul Local Dănciulești în colaborare cu Muzeul Județean Gorj, având ca parteneri Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Profesionist ,,Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă, iar pe 23 februarie a avut loc evenimentul ,,De la străbuni pentru urmași- Comori dănciuleștene“.