Cel mai valoros exponat din Muzeul Județean de Istorie Gorj este reprezentat de mai multe fragmente ale unui animal preistoric, un strămoș al gazelei de astăzi, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani.
Potrivit muzeografilor, în Europa mai există opt asemenea descoperiri, iar în România sunt unicele exponate. Fosilele au fost găsite în anul 1992, cu ocazia săpării unei sonde meteo în localitatea Târgu Logrești. Inițial, fragmenetele au fost depozitate în cadrul muzeului, după care au fost restaurate de către specialiştii Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În urmă cu şapte ani, fosila a fost expusă în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie din Târgu Jiu.
„Dacă iniţial, la momentul «dezvelirii» fragmentului fosil, se credea că e vorba de genul Rinoceras, mai des întâlnit în această zonă a ţării, în urma evaluării realizate în cadrul Laboratorului de Paleontologie-Geologie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, s-a constatat că e vorba de un exemplar rar, posibil unicat, reprezentând un strămoş al antilopelor şi gazelelor actuale“, susţine geologul Felicia Bantea.
Animalul revendicat de doljeni și gorjeni
Din acelaşi animal, Muzeul Craiova a păstrat craniul, pentru că fosilele de gazelă au fost revendicate atât de autorităţile din Dolj, cât şi de cele din Gorj.
„Doljenii revendicau exemplarul fosil deoarece firma de lucrări avea sediul în Craiova, iar gorjenii, în speţă Consiliul Judeţean Gorj şi Muzeul Judeţean Gorj, întrucât descoperirea se afla pe teritoriul Gorjului. Cu botul pe lăbuţe, împietrit într-un conglomerat detritic, în care meseriaşii de la sonde săpaseră o groapă de 4 x 4 metri pentru determinări meteo, la adâncimea de aproximativ 1,5 – 2 metri, rumegătorul nostru aştepta de cel puţin două milioane de ani să fie descoperit. Astfel, cu tot cu încărcătură, două blocuri pietroase, din care se zărea doar un rând de măsele, au fost aduse în depozitul de ştiinţele naturii al Muzeului Judeţean Gorj“, a adăugat Felicia Bantea.
Craniul și alte câteva elemente au fost restaurate
Felicia Bantea a prezentat, într-o lucrare de specialitate, descoperirea din localitatea Colțești, care aparține de comuna Târgu Logrești:
„Exemplarul face parte din grupa Artiodactyla (Ordinul Ungulate), adică este un mamifer placentar cu număr pereche de degete la membre, cu degetele centrale mai dezvoltate şi funcţionale. Prezintă o dentiţie selenodontă, cu rol de rumegare, de altfel, artiodactilele selenodonte sunt cele mai specializate rumegătoare dintre paradigitate. Dintre cele patru grupe de artiodactile selenodonte, gazela noastră se încadrează în grupa Cavicorne, nume datorat golului din interiorul coarnelor.
Coarnele sunt purtate de ambele sexe şi nu sunt caduce, mai puţin valabil în cazul nostru, deoarece unul dintre cele două coarne a fost distrus în timpul procesului de pietrificare. Din cele două bucăţi pietrificate, aşa cum a plecat piesa la Cluj, s-au întors fragmente restaurate şi identificate, astfel: craniul cu un singur corn şi cu dentiţie completă, un humerus, un fragment distal de radius şi un fragment distal de tibie“.